Òmnium Cultural, el festival Cruïlla i l’artista reconegut internacionalment Joan Fontcuberta volen recollir 100.000 fotografies que expressin tot el que hem viscut aquestes últimes setmanes. ‘Mirades des del confinament’ vol explicar a través de fotografies com la societat civil s’autoorganitza i dona el millor de si mateixa per aturar la greu crisi sanitària i social. Joan Fontcuberta serà l’encarregat de convertir aquesta capacitat col·lectiva de gestionar les dificultats en un projecte artístic i cultural. La imatge final de l’obra serà una incògnita fins a l’últim moment. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha declarat des de la presó que:

“Amb el compromís del Joan Fontcuberta fem perdurar la lluita per la vida digna mitjançant la cultura i l’empoderament. Cultura valenta que ens reafirma en la força del poder col·lectiu sense deixar-nos ningú pel camí.”

Com participar-hi?

De l’11 al 19 de maig, mitjançant aquest enllaç, es recolliran fotografies de la ciutadania responent a la pregunta: “Què has fet durant el confinament?”. L’objectiu és que cadascú expressi, a través de tantes imatges com vulgui, què ha representat el confinament, ja sigui des de la quotidianitat de casa o des de la feina imprescindible de tots aquells sectors que han format part de la cadena de serveis essencials. A partir dels milers de mirades confinades que es recullin, Fontcuberta aplicarà la seva perspectiva artística per acabar construint una gran obra d’homenatge a l’esforç col·lectiu. L’artista anima tothom a participar-hi:

“S’hi val tot: la idea és poder compartir, des d’aquelles estones que estem preocupats fins a aquells petits esclats de creativitat domèstica”, ha explicat Fontcuberta. Amb el conjunt de totes les fotografies, ha dit, per “fer un mural monumental que quedi en el futur com a testimoni i homenatge d’aquesta gran experiència de solidaritat col·lectiva.”

Cruïlla

L’obra final s’exposarà en el marc de la pròxima edició del Cruïlla. L’organització ja ha anunciat que el festival difícilment es podrà realitzar tal com el coneixem aquest 2020, i en cas d’ajornament, el fotomosaic es mostraria al Cruïlla 2021. El seu director, Jordi Herreruela, ha recordat que “Òmnium i el Cruïlla tenen en la defensa de la identitat i de la cultura catalana un dels seus valors fonamentals”.

Fontcuberta i el petonàs

Joan Fontcuberta ja va crear un mosaic gegant en forma de petó a partir de 4.000 imatges d’amics, fills, pares, mascotes, paisatges o escenes quotidianes de la vida. Amb el títol d”El món neix en cada besada’, es va instal·lar a la plaça d’Isidre Nonell per commemorar, d’una manera diferent, el Tricentenari.