Els anys 70 van marcar un punt d’inflexió en el moviment feminista. Una nova generació havia arribat per qüestionar l’ordre establert i desafiar les construccions de gènere a partir d’un premissa: allò que és personal també és polític. L’art que va sorgir aleshores va ser transgressor i radical, tant en el llenguatge com en el discurs. El seu llegat continua sent una font d’inspiració per als feminismes actuals, però aquests han diversificat les seves lluites i reivindicacions i són avui infinitament més plurals. Una evolució que el CCCB ha explorat dins del projecte FEMINISMES!, que recull els relats de diverses generacions d’artistes a través de dues exposicions i més d’una quinzena d’activitats que arrenquen aquest mes d’octubre. La mostra s’allargarà fins al 5 de gener de 2020.

“L’avantguarda feminista dels anys 70”

No van ser benvingudes pel patriarcat artístic del moment, però les creadores de l’avantguarda feminista ho tenien clar: volien entrar als museus i no precisament com a muses de ningú. Van prendre els camins de la fotografia, el vídeo i la performance per distanciar-se de la tradició pictòrica masculina i desafiar  temes com les construccions de gènere, les violències masclistes i els dictats de la bellesa. Per primera vegada en la història de l’art, eren les artistes les qui prenien la iniciativa per representar la pluralitat de les identitats femenines. A través de 200 peces de la Verbund Collection de Viena, l’exposició “L’avantguarda feminista dels anys 70” repassa l’obra de 73 artistes nascudes entre els anys 1929 i 1958.

 

Coreografies del gènere

La pluralitat dels feminismes actuals fa molt difícil recollir-los en un únic relat. Una de les evolucions més evidents dels últims 50 anys, és la substitució del binarisme home/dona per un concepte molt més ampli de gènere que no s’adquireix de forma innata, sinó que és un procés que no s’acaba mai. Al mateix temps, els moviments feministes s’han anat vinculant cada cop més a altres lluites contra les desigualtats, com el racisme o l’homofòbia, i s’oposen a la normativització dels cossos i les identitats. L’exposició “Coreografies del gènere” mostra l’obra de 16 artistes de Catalunya i l’estat que complementen i enriqueixen la visió dels anys 70 i aporten temes com l’ecofeminisme i la posthumanitat.

 

Una investigació sobre els orgasmes femenins

Diu la Mireia Sallarès que “el desig és una feinada” i que, com la terra, “és per a qui se’l treballa”. Així ho defensa en el seu projecte ‘Las muertes chiquitas’, una recerca antropològica sobre les experiències infinites i diverses que les dones tenen o deixen de tenir amb l’orgasme. El seu projecte artístic, desenvolupat entre 2006 i 2016, té com a epicentre un documental de cinc hores que recull el testimoni d’una trentena de dones mexicanes de diverses edats, estrats socials, professions i ideologies. La projecció del treball de Sallarès dona el tret de sortida al gruix d’activitats que organitza el CCCB al voltant de FEMINISMES!.

 

Totes les activitats

‘Las muertes chiquitas’

de Mireia Sallarès. Un documental sobre els orgasmes femenins a partir de testimonis de dones mexicanes.
Projecció en dues parts – 4 d’octubre, a les 18.30 h, i  5 d’octubre, a les 17 h

‘Viaje de OncoMouseTM a través del espejo quimérico’ del laboratori Quimera Rosa. Una proposta performativa a través de la pràctica del bioart i des de la perspectiva transfeminista que experimenta sobre identitats, cos i tecnologia.
5 d’octubre, de 19.30 a 21 h

‘Irreductibles’. Jornada dedicada a la performance feminista, comissariada per la historiadora de l’art Assumpta Bassas Vila. El programa compta amb la participació de Marina Barsy Janer x Isil Sol Vil, Denys Blacker, María Gimeno i Mar Serinyà Gou.
6 d’octubre, d’11 a 20 h

‘La cara B del turisme a Barcelona’. Trobada amb el col·lectiu Las Kellys per abordar la precarietat laboral i elaborar un mapa de les empreses que exploten les cambreres de pis.
6 d’octubre, de 18.30 a 20 h

‘Indòmites’, de Xamfrà i Las Anónimas. Un al·legat col·lectiu, radical i apassionat contra les violències masclistes que barreja teatre, dansa i música.
12 d’octubre, a les 18.30 h.

‘Cosa/cos. La bellesa subvertida’, de les Impuxibles (Ariadna i Clara Peya)
18 octubre, a les 19 i 21 h
20 octubre, a les 12, 18 i 20 h

‘Les paraules que encara no tenim’. Cicle de conferències.

Fina Birulés i Marta Segarra – 14 d’octubre, a les 18.30 h
Siri Hustvedt – 21 d’octubre, a les 18.30 h
Recital poètic ‘Alçar les mans, aquestes, brutes’ – 24 d’octubre, a les 18.30 h
Carolin Emcke – 28 d’octubre, a les 18.30 h
FEM! Creadores feministes d’avui – 31 d’octubre, a les 18.30 h
Mari Luz Esteban – 4 de novembre, a les 18.30 h
Jeanette Winterson – 20 de novembre, a les 18.30 h
Chantal Maillard – 27 de novembre, a les 18.30 h

‘GRRRLS!!! Manifestos feministes’, de Carlota Subirós. Un recorregut lliure i impressionista a través d’alguns dels textos i manifestos que han configurat les diverses veus del moviment feminista.
26 novembre, a les 19.30 h