Fa un quart de segle que l’ONG Pallassos Sense Fronteres, que lidera l’incombustible i carismàtic “clown” Tortell Poltrona, aconsegueix arrencar el somriure de milers de nens que es troben a diferents camps de refugiats fugint de la guerra i la violència. Aquest dimarts, per les festes de la Mercè, i dins de la programació de la Mercè Arts de Carrer, les companyies que acostumen a donar suport a l’ONG han envaït la llera del riu Besòs per donar a conèixer la seva tasca.
Vuit escenaris, vuit punts de conflicte
Els escenaris que es troben al Parc Fluvial del Besòs reben el nom dels principals llocs on l’ONG ha fet la seva activitat. L’escenari principal es diu Sarajevo, la capital de Bòsnia i Hercegovina, on Pallassos Sense Fronteres va començar la seva feina al 1993. Altres per exemple es diuen Gaza en referència a la zona en conflicte de Palestina, Bekaa, la ciutat situada al Líban i on hi ha un dels camps de refugiats de la guerra de Síria o Cúcuta, ciutat colombiana a la frontera amb Veneçuela i castigada greument per la pobresa i la violència.
Per donar vida a totes aquestes propostes artístiques l’Ajuntament ha invertit 120.000 € que, per primera vegada, han permès a Pallassos Sense Fronteres pagar íntegrament el caixet de les companyies. Aquestes en cediran el 30 % per permetre a l’ONG fer tres expedicions, que segons Tortell Poltrona, seran segurament a la Vall de la Bekaa, al Líban, a Sierra Leone i a Colòmbia. El pallasso recorda que els menors que viuen en camps de refugiats i han patit situacions de violència els queda ben poc de nens i veure un espectacle de pallassos els ajuda a recuperar part d’aquesta infantesa robada.
Onze mil espectadors a la llera del riu Besòs
Segons els organitzadors, 11.000 persones s’han desplaçat fins al Parc Fluvial del Besòs. Tot i trobar-se lluny del centre de Barcelona, el públic ha desbordat literalment la llera del riu. Les altes temperatures han provocat que molts menuts es volguessin remullar a l’aigua del Besòs, que s’ha convertit en una piscina improvisada.