La mataronina Bel Olid ha fet de la literatura un camp de batalla, i del camp de batalla, una festa. Llicenciada en traducció i interpretació, aquesta lletraferida ha desenvolupat una llarga carrera com a novel·lista, contista i traductora del francès, l’anglès, l’alemany o l’italià. Amb ella hem après que ‘Les heroïnes contraataquen’, hem viatjat a ‘Una terra solitària’, hem reivindicat ‘La mala reputació’ i hem emprat un ‘Feminisme de butxaca’ per sobreviure. Presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, tot i tenir una vessant pública ella diu que li agrada viure en una bombolla de gent estranya i amorosa a qui, potser, algun cop, ha preguntat allò de: ‘Follem?’. I d’això tracta el seu nou llibre, de tot allò que no parlem quan parlem de sexualitats. Per això avui l’hem convidada a l’Àrtic, on estem oberts a qualsevol proposició.

 

Sexe vs. sexualitats

Bel Olid reivindica al seu nou llibre tots els extrems d’una vida sexual inclusiva, respectuosa i saludable. Això significa, d’entrada, que els qui la practiquin se sentin lliures i estiguin en igualtat, però també suposa que entenguem com és la nostra societat, capitalista i heteropatriarcal, hipersexualitzada i competitiva. A ‘Follem?’, Bel Olid la retrata i la contrasta amb les noves formes d’entendre el sexe i la sexualitat que plantegen comunitats com la queer i pensaments nascuts amb la revolució feminista.

El cos no ho és tot

Bel Olid parla dels afectes i dels amors, de les carícies i dels complements amb què ens podem ajudar per aconseguir plaer. Això sí, ella és contrària a fenòmens com el la positivitat corporal, que reivindiquen la bellesa del cos, de qualsevol cos. Segons ella, cal abandonar l’obsessió pel cos i centrar-se en altres aspectes que són igual d’importants per a una relació sexual satisfactòria. Estimar-nos passa, també, per saber estimar, sense etiquetes, i assumir que un “follem?” pot ser una invitació al plaer compartit, lliure i considerat amb l’altre.