El Centre Cívic Pati Llimona acull “El barri perdut”, una exposició que mostra com vivien els veïns del barri de la Catedral. Fotografies, planells i audiovisuals mostren esdeveniments socials, polítics i urbanístics que van contribuir a la transformació de la zona, que entre 1908 i 1958, va veure com prop de 20.000 veïns van haver de marxar a viure a altres llocs. La raó: la reforma urbanística dels anys 40 i la Guerra Civil.  L’organització de la mostra, l’Associació de Festes de la Plaça Nova, va obtenir el premi Ciutat de Barcelona del 2017 en la categoria de cultura popular i tradicional pel seu projecte 4 1/4 , 425 anys de les Festes de Sant Roc a Barcelona en reconeixement a un projecte que van iniciar el 2013 per recuperar la memòria col·lectiva del barri  de la Catedral, que no existeix físicament des del 1958.

Memòria del barri de la Catedral

Conèixer el passat del barri de la Catedral i reconstruir el paisatge urbà i social dels carrers de l’entorn. Això és el que ens proposa a “El barri perdut”, un viatge al passat a través de fotografies, planells i audiovisuals. Xavier Cordomí, comissari de la mostra, explica que “les fotografies recullen els carrers, la vida social, la vida comunitària que es vivia al barri de la Catedral, avui pràcticament desaparegut sota aquest mar turístic i artificial que són els voltants de la Catedral i el fals Gòtic que hi ha a la ciutat”.

Homenatge a veïns i expropiats

La mostra, segons Cordomí, a més de descobrir-nos com era el barri perdut, també és un homenatge a la gent que n’ha mantingut viu el record, tot i que molts veïns es van veure forçats a marxar.“Es van destruir més de 2.000 cases, es van expropiar més de 10.000 veïns que van haver de marxar, propietaris i llogaters d’aquesta zona, dels carrers que van desaparèixer amb l’obertura de la via Laietana. Després el barri va tornar a ser afectar, com tants altres barris de Barcelona, amb els bombardejos de la Guerra Civil”.

Aquesta exposició està emmarcada en el projecte 4 ¼, que l’Associació Festes de la Plaça Nova va engegar el 2013. Fins al 25 d’octubre es pot visitar al Centre Cívic Pati Llimona.