La Mar Redondo, de la llibreria La Carbonera, condueix un taller de lectura al Centre Cívic Cotxeres Borrell sobre un dels treballs recents de la pensadora i activista feminista italonord-americana Silvia Federici, ‘El patriarcat del salari. Crítiques feministes al marxisme’ (2018).

La manca de salari, un aspecte clau

Silvia Federici s’ha centrat en l’estudi del treball reproductiu i de cura que fan les dones i sobre el qual se sosté el sistema capitalista. Un dels seus últims treballs, ‘El patriarcat del salari’, és una reflexió sobre la impossibilitat de pensar una societat feminista des del sistema capitalista, ja que dins d’aquest sistema d’opressió, per a l’autora, la igualtat no és viable.

Anàlisi paràgraf per paràgraf

L’obra de Federici és l’objecte d’estudi en el taller de lectura feminista al Centre Cívic Cotxeres Borrell. Analitzen gairebé paràgraf per paràgraf el pensament de l’autora basat en el fet que la manca de salari ha fet que les dones no s’hagin considerat ni subjecte oprimit ni subjecte revolucionari. Les participants reflexionen per què el treball de les dones ha estat invisibilitzat i com la manca de salari ha funcionat com a opressió patriarcal i capitalista.

Dinàmica participativa

Cada dimecres en llegeixen un capítol i el comenten entre totes, això permet a les assistents aprofundir en les teories d’aquesta activista i pensadora. El taller està pensat per a grups d’unes 10 persones i té una durada de quatre sessions. Segurament, a la tardor se’n farà una segona edició en aquest mateix equipament de Sant Antoni.