La donostiarra Dolores Redondo n’ha tingut prou amb sis anys, i amb els paisatges bromosos del nord del Bidasoa, per convertir-se en una de les sensacions de les lletres espanyoles. Cuinera a més d’escriptora, el 2009 va publicar ‘Los privilegios del ángel’, però va ser el 2013 quan, amb ‘El guardián invisible’, es va fer popular. La inspectora Amaia Salazar, especialitzada en homicidis truculents i amb un passat tèrbol, s’ha fet un lloc al cor de centenars de milers de lectors amb la seva ‘Trilogía del Baztán’. Més tard va guanyar el Premi Planeta amb ‘Todo esto te daré’ i ara recupera una jove Amaia amb ‘La cara norte del corazón’. I per això, avui l’hem convidada a l’Àrtic on, en aquests dies tan complicats, ens cal tant tenir tant cap com cor.

 

Dolores Redondo torna a casa

La trilogia que protagonitzava Amaia Salazar va acabar amb ‘Ofrenda a la tormenta’, però això no suposava el final per al personatge de Dolores Redondo. Ara amb ‘La cara norte del corazón’, ens la presenta abans dels successos que van tenir lloc a la vall de Baztán. Amaia és una jove inspectora de 25 anys que viatja als EUA per a seguir uns cursos a l’FBI. Allà, haurà d’ajudar a les forces locals a perseguir un assassí que actua a Nova Orleans durant els efectes de l’huracà Katrina. L’escenari fred i boscós de Navarra canvia i deixa lloc a la desolació i a la ruïna del Katrina, però els monstres són molt similars. A més, Amaia haurà de gestionar elements del seu passat i de la seva relació amb el seu pare, que ja s’insinuaven a la trilogia original.

Una saga milionària

Amb la ‘Trilogía de Baztán’, Dolores Redondo va passar de ser una escriptora primerenca i desconeguda a ser una líder de vendes. L’èxit es va veure rubricat amb l’adaptació al cinema de les aventures d’Amaia Salazar, de qui ja s’ha estrenat un film i en sortirà un segon el 5 de desembre. I més enllà d’això, sembla que el món màgic, sinistre i secret que Redondo retrata a Baztán té corda per estona. Caldrà veure quins nous personatges, monstruosos o amb molta llum, ens té reservats l’escriptora.