Ens trobem amb el director i guionista Daniel Sánchez Arévalo en un dels molts espais per passejar gossos que hi ha a la ciutat. Ho fem per parlar de ‘Diecisiete’, el seu darrer film en què aborda la relació especial que un adolescent conflictiu estableix amb un gos, gràcies a la teràpia amb animals que realitza al centre de menors on és reclòs. “És una ‘road movie’ emocional”, explica Sánchez Arévalo, “però sobretot és la relació de dos germans que fa molt temps que no fan de germans”.

“La base de la bona comèdia és el drama”

Els films de Sánchez Arévalo parteixen sempre de situacions dramàtiques. En el cas de ‘Diecisiete’, aquest punt de partida és la mala relació que hi ha entre dos germans orfes, el petit, a més s’ha fugat del centre de menors on era intern. “A mi m’agrada anar a cercar la llum. Però no al final del camí, si no mentrestant. Que es filtri una mica d’aire. Com a la vida, és inevitable que comèdia i drama convisquin alhora”.

L’actor olesà Biel Montoro i el debutant Nacho Sánchez interpreten aquests dos germans. Amb només 26 anys, Sánchez va ser l’actor més jove guanyador d’un premi Max de teatre. Ho va aconseguir pel seu paper protagonista a ‘Iván y los perros’.

‘AzulOscuroCasiNegro’, primera obra i èxit

L’any 2006, Sánchez Arévalo va debutar en la direcció amb ‘AzulOscuroCasiNegro’, que encara avui és el seu film més premiat. Un fet que no molesta al seu director i guionista. “Que algú encara et recordi per la teva primera pel·lícula jo crec que és maco”.

‘Gordos’, comèdia i drama d’excessos

A ‘Gordos’ (2009), el segon film del madrileny, la separació entre drama i comèdia no és subtil, al contrari que ‘Diecisiete’, el seu darrer treball. “Per a mi era una pel·lícula sobre l’excés i per això és una pel·lícula excessiva”.

‘Primos’, comèdia indivisible

‘Primos’ (2010) va ser la primera vegada que em vaig dir d’acord, vaig a fer una comèdia lluminosa des del principi fins al final”, comenta Sánchez Arévalo.

‘La gran familia española’, la tragèdia amb humor

Sis anys separen ‘La gran familia española’ de ‘Diecisiete’. El film anterior va significar un retorn a la mescla de gèneres: drama i comèdia. La pel·lícula parteix d’una situació tràgica, com és la mort d’un ésser estimat, per fer el retrat humorístic d’una gran família. “L’única aspiració meva és poder convertir-me en millor a l’hora de mesclar tots dos gèneres”.

Tot i estrenar-se en cinemes el mes de setembre passat, ‘Diecisiete’ també es pot veure a la plataforma Netflix a partir del 18 d’octubre del 2019.