L’octubre ha esdevingut el mes per excel·lència del documental musical a Barcelona gràcies, en gran part, a la trajectòria del festival In-Edit, que ha projectat algunes de les millors pel·lícules d’aquest gènere en les 16 edicions que s’han celebrat. Però no només l’In-Edit porta aquest mes la música a la gran pantalla, sinó que els cinemes de la ciutat acullen també tres documentals dedicats a tres llegendes de gèneres musicals molt diferents: el soul, el rock-and-roll i el thrash-metal.

‘Everybody’s everything’

Sebastian Jones i Ramez Silyan, 2019

El 24 d’octubre s’inaugurarà la 17a edició del festival In-Edit, que programarà una cinquantena de títols al voltant de grans referents de la música com Miles Davis, PJ Harvey, David Bowie o Kate Nash, entre d’altres. Per donar el tret de sortida, però, el festival ha triat un documental sobre un músic de la nova fornada de música urbana amb una història tràgica: Lil Peep. Per a qui no conegui gaire el personatge, ‘Everybody’s everything’ desentranya la carrera breu i meteòrica d’aquesta estrella novaiorquesa del trap, que també va exercir de model i que parlava obertament sobre els seus problemes amb la depressió i l’abús de substàncies.

‘Amazing Grace’

Alan Elliott i Sydney Pollack, 2018

El 4 d’octubre es va estrenar a les sales ‘Amazing Grace’, una pel·lícula documental rodada en les dues nits del 1972 en què Aretha Franklin va gravar en directe l’àlbum homònim, que manté encara el rècord de disc gospel més venut de tots els temps. Sydney Pollack va rodar a mode de cinema veritat aquestes sessions, però el projecte va quedar aparcat en un calaix per alguns problemes tècnics amb el so i pel poc entusiasme de la cantant perquè veiés la llum. Afortunadament, el documental s’ha estrenat en perfectes condicions de so i permet ser testimoni de la condició gairebé divina d’Aretha Franklin i dels seus registres vocals més inabastables.

‘Elvis unleashed’

Steve Binder, 2019

I continuem amb un altre déu de la història de la música, potser de qui més pel·lícules, espectacles i homenatges s’han fet: Elvis Presley. Passen els anys però el rei del rock continua etern i l’interès pel seu llegat no decreix, com demostra l’estrena als cinemes comercials del documental ‘Elvis unleashed’. Steve Binder condueix aquest documental que reviu l’especial per a televisió ‘68 comeback’, que ell mateix va dirigir per l’NBC i que va significar el gran retorn d’Elvis Presley a la música en directe després de set anys centrat en la carrera cinematogràfica. La pel·lícula inclou imatges inèdites d’aquella gravació, moments memorables que van rellançar el rei del rock i entrevistes amb diversos personatges del món de la música i l’audiovisual que revisen el seu llegat des de diverses perspectives.

‘Metallica & San Francisco Symphony – S&M2’

Wayne Isham, 2019

Els ídols dels thrash-metal, Metallica, també estrenen ‘S&M2’, un documental que commemora el 20è aniversari dels concerts i de l’emblemàtic disc en col·laboració amb l’Orquestra Simfònica de San Francisco, que els va fer guanyadors d’un Grammy el 1999. La nova pel·lícula es va gravar en directe el 6 i el 8 de setembre d’enguany en dos concerts especials que van inaugurar l’avantguardista Chase Center a la badia de San Francisco. El director Michael Tilson s’acomiada de l’orquestra aquesta temporada i la condueix en una part d’aquest xou audiovisual en què Metallica repassa els seus èxits en clau simfònica.