Primera generació (1972-1976)

El 1972 es va iniciar la primera generació de consoles amb noms com la Magnavox o l’Overkal i un joc que va triomfar: el Pong. Aquestes primeres consoles presentaven jocs amb pocs píxels de definició i una jugabilitat molt limitada.

Segona generació (1976-1983)

Atari

 va dominar un mercat en què el consum de consoles a les llars anava en augment. La resolució dels jocs va millorar i les històries es feien més complexes.

Tercera generació (1983-1987)

Van sorgir consoles com la Nintendo Entertainment System o la Game Boy, que van consolidar el poder de l’empresa Nintendo. També van aparèixer les primeres portàtils. I un personatge clau per als videojocs: en Mario.

Quarta generació (1987-1993)

Va ser el temps de les grans consoles de 16 bits: la Super Nintendo i la Mega Drive, però també de la rivalitat entre les dues companyies que marcaran una època: la mateixa Nintendo i Sega. Aquesta última presenta la seva mascota, l’única amb possibilitats de vèncer Mario: l’eriçó Sonic.

Cinquena generació (1993-1998)

Sega es va enfonsar després d’una dura batalla amb Nintendo i va néixer la PlayStation de Sony, que va ser una de les grans dominadores del mercat. Els jocs cada cop van incloure més 3D i es jugaven en CD. Es presenten jocs de la rellevància de Metal Gear Solid.

Sisena generació (1998-2005)

La companyia Sega va abandonar el negoci de les consoles i es va dedicar a produir jocs per a altres. Microsoft va treure la primera Xbox, que va competir amb la PlayStation 2. El mercat havia canviat.

Setena generació (2005-2012)

Les consoles es podien connectar a internet i jugar en línia. Sony i Microsoft van continuar la seva competència amb PlayStation 3 i Xbox 360. Nintendo va proposar un model més familiar i col·laboratiu amb la Wii.

Vuitena generació (2012-2020)

La PlayStation 4 guanya la partida a la Xbox One, que tot i així es manté en el mercat amb unes vendes acceptables. Nintendo treu la Switch, una consola polivalent, i causa furor.

Novena generació (2020-?)

Sony traurà la PlayStation 5 a finals del 2020 i Xbox farà el mateix amb la Scarlett. Queda temps per veure com seran aquestes consoles que han de marcar la nova generació. Pot ser que siguin les últimes en què els jocs tinguin un format físic.

https://www.youtube.com/watch?v=-ktN4bycj9s