Dijous, 7 d’octubre, comença la 54a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, el Festival de Sitges, i nosaltres en parlem amb Desirée de Fez i Josep Maria Bunyol.

Un festival en temps de pandèmia

L’edició d’enguany és la segona que celebra el Festival de Sitges en temps de pandèmia, i si bé la situació sembla més normalitzada que la que teníem l’octubre de l’any passat, en què el toc de queda i el tancament de bars i restaurants es va decretar en plena setmana del certamen, calia veure si el públic respondria a la crida i tornaria a les sales. Tots els dubtes s’han esvaït abans, fins i tot, de començar: Sitges ha esgotat gairebé totes les entrades dels 168 llargmetratges que oferirà del 7 al 17 d’octubre.

Amb plats forts com la francesa ‘Titane’, Palma d’Or al Festival de Canes; ‘Prisoners in the Ghostland’, l’última bogeria de Sion Sono, en aquest cas amb Nicolas Cage; ‘Last night in Soho’, la incursió en el terror del britànic Edgar Wright, o ‘Halloween Kills’, la nova entrega de la franquícia protagonitzada per Michael Myers, la cita que dirigeix Àngel Sala ha aconseguit bastir una programació atractiva que ha superat les reticències dels distribuïdors a estrenar els seus “blockbusters” enmig del coronavirus.

Un any més, el festival té, cada cop més, una nombrosa presència femenina, i per primera vegada a la seva història obrirà una edició amb un títol dirigit per una directora, Ana Lily Amirpour, que torna a Sitges després de l’èxit d’‘Una chica vuelve a casa sola de noche’ (2014) amb el seu film nou: ‘Mona Lisa and the Blood Moon’ (2021).

Sitges

La bèstia interior de Sitges

Com cada any, el Festival de Sitges tindrà un eix temàtic que recorrerà des del cartell promocional fins a una part de la programació, en què es mesclaran clàssics recuperats amb estrenes. En aquest cas, la 54a edició se centrarà en la figura de la b`estia interior, el monstre que s’oculta a dins dels éssers humans més respectables. Aquest tema, que s’ha repetit al llarg de la història del setè art, inclou homes llop, psicòpates, posseïts o patologies clíniques, i tots aquests tindran el seu racó en una programació que torna a omplir de cinema i de terror els carrers de Sitges.