Fa tres anys que els artistes plàstics Jordi Guarch i Yana Mood van llogar una nau del barri de la Verneda i la Pau. Havia estat un taller mecànic i “tota la nau estava feta un desastre”, recorda ell. Però es van posar mans a l’obra per condicionar-la, sense recursos però amb totes les ganes del món.

Braç a braç, Guarch i Mood van fer unes obres de remodelació que havien previst que durarien tres mesos i, en canvi, “han estat pràcticament dos anys i mig”. Així doncs, és ara que comencen a gaudir del que han anomenat La Negra Factory, el seu projecte de taller compartit per a gent de l’art i la creació.

Malgrat que cadascú té el seu espai, “posem intenció en el sentit de comunitat” i, de fet, no hi ha res que separi els tallers, tot és un únic espai diàfan on flueixen les idees.

Mood, model reconvertida en fotògrafa especialitzada en l’autoretrat explica que a La Negra Factory se sent acollida i acompanyada per altres artistes que viuen la nostra mateixa situació.

L’únic que volem és passar el dia dibuixant, sense haver de tenir una feina regular perquè per nosaltres això ja és una feina regular.”
Yana Mood, fotògrafa

La Negra Factory afectada per obres de l’AVE

Han estat anys d’esforç titànic per convertir aquella nau plena d’oli de motor i sense serveis en el que és ara, un espai ple de creativitat, però algun dia no gaire llunyà desapareixerà: la nau està afectada per les obres de l’estació de l’AVE a la Sagrera.

Preguntada sobre si això els preocupa, Mood ha contestat que “és la mateixa preocupació del dia a dia. No saps quan s’acabarà la vida, quan et faran fora de la feina, del pis, quan no et renovaran…” i, en tot cas, ha apuntat que la idea de La Negra Factory “no depèn de l’espai físic”, de manera que podria traslladar-se a altres indrets o mutar de forma.