S’apropa el 23 d’abril i regalar còmics en lloc (o a més a més) de llibres per Sant Jordi també és una opció! Sobretot si són novetats i recomanacions que s’acaben de publicar, com quatre dels títols que ens proposa avui l’Òscar Broc. Quins són els còmics que ens recomana per al Sant Jordi 2021? Apunteu!

1. ‘Hoops’


Genie Espinosa

Sapristi, 2021

Comencem per una novetat de casa nostra de la que ja se n’està parlant molt: ‘Hoops’, publicat per Sapristi i obra de la Genie Espinosa, una il·lustradora i autora de còmics catalana magnífica que aquest any ha donat un pas endavant en el format de novel·la gràfica amb ‘Hoops’, una obra autonconclusiva que té com a protagonistes tres noies adolescents de barri actuals i que ha recollit els elogis massius de la crítica el poc temps que duu a la venda. El còmic es divideix en dos plans, la crua realitat de les tres amigues, un segment en què la Genie és més conservadora amb la planificació de pàgina i el color, i una dimensió paral·lela molt psicodèlica en la qual queden atrapades les noies: aquí és on la Genie explota tot el seu talent i trenca sense por les convencions narratives del còmic amb formes impossibles i explosions de color bestials.

Sota la seva estructura trencadora, ‘Hoops’ amaga una història de superació de tres noies adolescents que han de trobar-se i donar-se suport per fugir de la dimensió on són atrapades (com els passa a la vida real), una història de sororitat carregada de tendresa i aventures que també sap tocar temes més densos, com el “bullying” i la construcció de la identitat. Un dels còmics nacionals de la temporada.

2. ‘Contrapaso. Los hijos de los otros’


Teresa Valero

Norma, 2021

‘Contrapaso’ és un còmic que ens porta al Madrid de postguerra i a l’Espanya franquista en tot el seu esplendor. Un luxe de llibre en tots els sentits, també en el físic, que està destinat a ser un dels fenòmens editorials de la temporada. El còmic presenta una fusió de gèneres molt ben executada, amb un estil clàssic i una narrativa molt ben estructurada, amb molt de ritme i capacitat per enganxar el lector. El misteri principal, en el que entren des de censura, passant per eugenèsia i robatoris de nadons,  el resoldrà un triangle protagonista molt interessant, format per un periodista de la vella guàrdia, un de més jove amb sang francesa i espanyola i una noia que és dibuixant. Tots tres recorreran un Madrid desaparegut on s’exposen les misèries d’una de les èpoques més fosques de la història d’Espanya.

El treball de Teresa Valero en el guió és excepcional, com a història d’intriga funciona molt bé, però és que l’autora s’ha documentat moltíssim per reproduir amb tota la fidelitat possible als escenaris, bars i establiments del Madrid de l’època. El resultat és de “cum laude” tant en l’apartat del guió com en l’apartat gràfic.

3. ‘Semillas’


Ann Nocenti i David Aja

Astiberri, 2021

D’un passat franquista saltem a un futur tan o més catastròfic. ‘Semillas’ és un còmic publicat per Astiberri que ens duu a un futur en què sembla que l’economia i els recursos estan a punt de col·lapsar-se, i que la civilització ha arribat al seu punt màxim de decadència. En aquest context de tensió medioambiental, ens trobem amb una història d’amor entre un alienígena i una humana, una comuna de persones que s’han separat de la tecnologia i viuen aïllats sense electricitat ni aparells elèctrics, una periodista que treballa en un diari sense escrúpols… Petites trames que conflueixen i permeten a la guionista parlar de moltes coses. No es tracta només d’una trama de ciència-ficció, distòpica i amb girs inesperats, sinó que també té reflexions sobre el valor del periodisme, la preservació del medi ambient, la perillositat de la tecnologia, etc.

Els responsables d’aquest magnífic còmic autoconclusiu són la guionista nord-americana Ann Nocenti (coneguda pel seu treball a Marvel) i el dibuixant espanyol David Aja. Fins i tot el format físic del còmic, curosament estudiat, és una delícia, un paper porós i mat, amb portada de cartró, un format que encaixa perfectament amb el to ecologista de l’obra.

4. ‘Historias del Bucle’


Simon Stalenhag

Roca, 2019

‘Historias del Bucle’ és un híbrid curiós entre còmic i literatura, una mena de novel·la amb il·lustracions. Un format difícil de definir, però tan potent que va seduir Amazon Prime, que se’n va inspirar per fer una sèrie. ‘Historias del Bucle’ es una història del que s’ha anomenat per alguns crítics com nostàlgia alternativa (una realitat paral·lela en què als anys 70-80 la tecnologia fa un salt bestial i les cases, cotxes i estètica retro, comparteixen realitat amb robots gegants, edificis futuristes i tecnologia de ciència-ficció.

Simon Stalenhag, aprofitant la força de les il·lustracions, ens explica relats intimistes, gairebé poètics que se centren en el drama humà, no en el que cabria esperar d’un relat de ciència-ficció. Si busqueu explosions, alienígenes i guerres robòtiques us heu equivocat de producte. Les il·lustracions tan personals i particulars de Stalenhag juguen un paper molt important, són el motor del llibre i no complementen els textos, sinó que comparteixen el mateix pes i protagonisme. Són dibuixos preciosos i carregats d’una tristor i una nostàlgia que se t’enganxa. La combinació d’elements del nostre passat (els anys 80) amb elements futuristes disruptius, crea una sensació d’estranyesa i fascinació úniques.

5. ‘Little Bird’


Darcy Van Poelgeest i Ian Bretram

Nuevo Nueve, 2021

‘Little Bird’ és una novetat també fresca, un dels còmics triomfadors dels Premis Eisner els Oscars dels Còmics, on va guanyar el premi al millor còmic independent. Una història de gènere fantàstic en estat pur i que ha tingut un èxit tan inesperat com impactant. La història tindrà continuïtat més enllà d’aquest primer volum, i segur que l’univers que aquí comença s’expandirà molt més en el futur. La història és una meravella, té un “world building” extraordinari que et fica des de la primera pàgina al ric univers paral·lel de ‘Little Bird’. Els Estats Units està dominat per un govern dictatorial ultrareligiós que lluita aferrissadament contra els rebels del nord, el Canadà. Després de massacrar una última ciutat enemiga, els membres de la resistència moren, tret d’una nena: Little Bird, l’esperança que li queda als seus per parar-li els peus a la dictadura teocràtica americana.

És un còmic ianqui que sembla europeu, de fet, el dibuix del britànic Iam Bertram recorda moltíssim l’estètica europea de gènere fantàstic d’autors com Moebius. És un “revival” claríssim de les revistes de còmics dels 70-80 estil ‘Metal Hurlant’. Una autèntica joia, sense dubte un dels millors còmics que s’han publicat aquest 2021 a Espanya i, per tant, compra obligatòria aquest Sant Jordi.