Ja està en marxa la vuitena edició de Choreoscope, el Festival Internacional de Cinema de Dansa de Barcelona. A causa de la situació sanitària actual provocada per la covid-19, el festival se celebra en versió en línia: del 14 al 28 de setembre està disponible a la plataforma Filmin, això ha permès donar continuïtat al certamen i obrir-lo a nous públics geogràfics, perquè Filmin arriba a tot l’estat espanyol, però també a Andorra i Mèxic. S’han duplicat el nombre de pel·lícules de la selecció oficial, amb un total de 59 films internacionals. D’altra banda, s’han rebut més d’una trentena de produccions realitzades a Catalunya i a Espanya, la qual cosa, segons Lórand János, director del Festival, confirma que la producció nacional de cinema de dansa està cada vegada més consolidada.

Però Choreoscope manté també una part presencial a la Filmoteca de Catalunya. Serà el dissabte dia 26 de setembre quan es projectin dos llargmetratges documentals i es faci l’entrega de premis com l’honorífic a Mehmet Şafak Türke, impulsor del Festival de Cinema Dansa d’Ankara i autor de nombroses pel·lícules de dansa, qui va morir l’any passat prematurament amb 38 anys; o el Premi Aportació Excepcional al Cinema de Dansa, atorgat al llargmetratge ‘Aviva’ (Boaz Yakin, 2019) i a la vídeo creadora, cineasta, ballarina, música i coreògrafa catalana Tuixén Benet, de qui s’oferirà una bona selecció de treballs, a més de la preestrena en exclusiva de la seva primera incursió en la narrativa, el film ‘Aloma i Mila’.

Un ballet sobre ‘El piano’ i una supervivent d’Auschwitz de 90 anys que aprèn dansa

Els documentals ‘The heart dances’ i ‘The euphoria of Being’ centren les dues sessions presencials que tindran lloc a la Filmoteca de Catalunya, el dissabte 26 de setembre. En la sessió, a les 18 hores es projectarà ‘The heart dances’, de Rebecca Tansley, un llargmetratge que s’estrena a Europa i que recull el procés de muntatge de l’adaptació a la dansa de la pel·lícula ‘El piano’, de Jane Campion, realitzada pels bessons Jiri i Otto Bubenicek amb el The Royal New Zealand Ballet. I a les 20.15 hores una sessió doble de clausura amb el curt ‘Farewell’, de Mehmet Şafak Türkel, i el llarg documental ‘The euphoria of Being’, de Réka Szabó, estrena a Espanya, el qual descriu l’experiència d’Éva Fahidi, única supervivent d’una família que va patir els horrors d’Auschwitz, qui accepta als seus 90 anys ballar una coreografia sobre la seva vida.

Fins al proper dia 28 de setembre es poden veure a la plataforma Filmin els 59 films internacionals i la resta d’obres audiovisuals d’aquesta edició del Choreoscope.