L”Independent de Gràcia’ està d’aniversari, compleix 20 anys i més de 800 números. El setmanari surt cada divendres en paper i gratuït amb 8.000 exemplars que es distribueixen en més de 700 punts. Aquestes xifres consoliden aquest mitjà que defineix la publicació com a local, no localista.

En paper i gratuït

El setmanari gracienc va néixer l’any 2000 amb la voluntat de crear comunitat al territori gràcies a un grup de periodistes locals, una cooperativa d’arts gràfiques i l’Associació de Veïns de la Vila de Gràcia. El número 0 va sortir per la Festa Major de Gràcia, primer mensualment, fins que el 2003 es va convertir en setmanari. Des del número 0, explica el director de l”Independent de Gràcia’, Albert Balanzà, van apostar perquè fos gratuït i en paper i assegura que això “no té perquè canviar ni té perquè morir si donem les facilitats al lector, perquè s’hi acosti, perquè el tingui a prop”.

Local, no localista

L”Independent’ compleix 20 anys amb la mateixa filosofia de sempre i amb un dels objectius clars: donar veu a tot el paisatge gracienc. Expliquen que sempre amb una visió local, no localista i amb una redacció que s’enxarxa amb la societat gracienca. “Diem que tenim una redacció curta, som tres persones a la redacció, però sobretot tenim els 120.000 veïns, rar és la setmana que no et truca algun veí i t’aporta algun element clau i de relleu”, explica el director.

Primícies gracienques

Algunes portades de l”Independent’ han estat primícies de les quals després s’han fet ressò altres mitjans. El director del setmanari recorda especialment la publicació que anunciava el perill de tancament dels Cinemes Verdi però, també, d’altres com els primers plànols de la torre del Deutsche Bank o l’última crisi amb la piscina de la Creueta de Coll explicada a través de fonts internes. Diu el director que tot i que “hi ha gent que li pot semblar que són temes menors o temes majors, per nosaltres són temes majors sempre“.

Web nou i participació dels lectors

L’aniversari ve acompanyat d’algunes novetats, com un web nou que està a punt d’estrenar-se o noves eines de participació. Tot i que amb la crisi del coronavirus no podran fer la celebració prevista, esperen poder trobar-se amb els lectors i seguir sortint cada divendres en un paper que continuï sent l’altaveu de tot allò que passa als cinc barris graciencs.