Cayetana Guillén Cuervo ens situa a la França de fa cinc anys. El 13 de novembre del 2015, París va viure una de les nits més tràgiques i caòtiques de la seva història. Un grup de terroristes van assaltar la sala de concerts Bataclan i van assassinar 90 persones. Els parisencs, en una demostració d’altruisme i hospitalitat, van llençar l’etiqueta #PorteOuverte a les xarxes socials perquè tots aquells que no poguessin tornar a casa tinguessin un lloc on passar la nit, en una nit d’atemptats no hi ha transport públic.

Cayetana Guillén Cuervo és Julie, una parisenca que obre les portes de casa seva per ajudar, i qui truca al timbre de casa seva és un jove àrab de 30 anys que interpreta l’actor barceloní d’origen marroquí Ayoub El Hilali. Cayetana Guillén Cuervo obre les portes a la diferència però també a la por, el racisme, els silencis, els prejudicis i les mentides. Aquest és el punt de partida de l’obra ‘#Puertas Abiertas’, que podem veure al Teatre Romea fins al 6 de juny.

‘#Puertas Abiertas’ ens parla de la necessitat de parar-nos a escoltar les raons de l’altre per poder abraçar la seva diferència, l’únic que tenim és l’altre ésser humà, l’únic que podem fer és donar-li la mà, caminar junts, intentar entendre’ns, ajudar-nos, donar suport, no hi ha cap altra opció, cal parlar i no insultar-nos, cal tenir eines i no armes.

Es tracta d’obrir portes a la diferència, d’obrir portes allò desconegut, és tracta d’obrir portes malgrat la por, malgrat el dolor, malgrat la distància, obrint portes és l’única manera que podem rebre llum, oxigen, altres paisatges, altres olors, altres identitats que ens completaran.

Cayetana Guillén Cuervo, una vida dedicada a la cultura

Cayetana Guillen Cuervo és una escriptora, presentadora, actriu de teatre, cinema i televisió, una dona de fortes conviccions i idees clares. Ha estat la veu i la cara durant gairebé 20 anys del programa de TVE ‘Versión Española’, és unes de les protagonistes de la sèrie ‘El Ministerio del Tiempo’ on interpreta Irene Larra, que s’ha convertit en un fenomen per al col·lectiu LGTBI, i ha sabut traslladar l’amor pel teatre que li van inculcar els seus pares l’actor Fernando Guillén i l’actriu Gemma Cuervo, a qui va homenatjar a l’obra ‘El malentendido’, d’Albert Camus.

Irene Larra ha estat un dels primers personatges LGTBI de la ficció espanyola tractat des de la intel·ligència i sense subratllar la seva orientació sexual. Per això s’ha convertit en un referent dins del col·lectiu LGTBI i ha provocat el naixement de les “cayetaners”, que són lesbianes del món, una de les coses més boniques de la meva vida, i no sabeu la quantitat de parelles que han sortit d’aquest grup, jo he anat a dos casaments.