El lema del festival Grec d’enguany és “Molt a prop”, en referència al continent africà, de manera que artistes africans i afrodescendents centren la programació. I això m’ha fet rumiar: i al món de la moda, què? Hi ha models i dissenyadors catalans afrodescendents? Oh, sorpresa, no n’hi ha cap! Si sou un dissenyador o model català negre feu-me DM perquè estaré encantada de conèixer-vos i d’haver-me equivocat però, fins on jo sé, tot és blancor a la moda que es fa a la terra de la Moreneta.

André Leon Talley

Ha arribat a ser el primer periodista negre que ha tingut un càrrec rellevant al món de la moda. Anna Wintour el 1988 el va nomenar director creatiu a ‘Vogue USA’. És carismàtic, amic de Naomi Campbell, YSL, Karl Lagerfeld… i per enveja i ferir-lo els periodistes blancs que se’l trobaven a les desfilades de París, perquè ell parla molt bé francès i va treballar durant anys cobrint la moda parisenca per a ‘Vogue USA’, li deien Queen Kong. Ara té 72 anys i l’editorial Superflua acaba de publicar en castellà les seves memòries, ‘En las trincheras de la moda’.

Naomi Campbell

Recordeu el moment de les supermodels dels 90? Linda Evangelista, Claudia Schiffer, Kate Moss, Carla Bruni —que després va ser primera dama de França— i Naomi Campbell. A finals dels 80 totes ja eren molt conegudes i van començar a protagonitzar portades de la capçalera de moda per antonomasia: ‘Vogue’. Totes les caucàsiques, perquè Naomi Campbell, que és britànica d’ascedència africana, no. No volien fer una portada amb ella pensant que vendrien menys perquè les lectores no s’hi emmirallarien.

Però el seu gran amic Yves Saint-Laurent va amenaçar ‘Vogue’ amb retirar tota la publicitat que feia de la seva marca si no feien la portada amb Campbell. I el 1988, 68 anys després que es comencés a editar cada mes ‘Vogue’ a França, ella va ser-ne portada.

Si vols saber-ne més, no et perdis el vídeo de la Laura Sangrà a l”Àrtic’ parlant de Desirée Bela, Rihanna, Iman… o Kim Kardashian!