Tal com René Magritte pintava allò de ‘Ceci n’est pas une pipe’ (“Això no és una pipa”), Pas une orange ens diu amb el seu nom allò que no és, ni una taronja, ni una galeria, ni un museu ni una institució. Es tracta d’un projecte sense ànim de lucre que ha començat la seva aventura expositiva a Barcelona, però que està obert a altres formats en el futur. El seu impulsor, Aurélien Le Genissel, vol acostar a la ciutat altres escenes artístiques que fins ara no havien trobat un espai i que ara es poden descobrir al carrer Trafalgar, 45, just a l’antic local de Bombon Project, que ara s’ha mudat a un espai més gran, al 53bis del mateix carrer.

Pas une orange ha arrencat amb l’exposició col·lectiva “Vis a siV”, que es pot visitar fins al 13 de juny i que ha presentat a Barcelona obres de set artistes de Madrid que fins ara havien tingut poca visibilitat a la ciutat: Elena Alonso, Inma Herrera, Christian Lagata, Almudena Lobera, Guillermo Mora, Álvaro Negro i An Wei. El fil conductor de la mostra transita pel concepte de distanciament social que ha provocat la pandèmia. De fet, l’expressió “vis a vis” en francès fa referència a allò que veiem a través de la finestra, però que no podem tocar, com passa també en les visites penitenciàries a través d’un vidre.

L’eix artístic de Trafalgar

El carrer de Trafalgar ha anat concentrant en els últims anys diverses galeries i espais artístics que fan que, tot i estar encara lluny de la madrilenya Doctor Fourquet, aquesta via barcelonia ja està generant un circuit de públic compartit. Al carrer es poden trobar galeries de llarga trajectòria com Senda (Trafalgar, 32) que, actualment, està exposant “Day and night: new paintings and drawings”, de Donald Sultan i que tot i que parteix d’un format de galeria mes tradicional també s’està obrint a altres serveis artístics. A pocs metres, s’hi han anat articulant altres espais artístics amb models de gestió diversos i alternatius que els han permès subsistir durant la crisi sanitària en què s’han vist afectades sobretot les fires d’art internacionals. Projectes com Dilalica (Trafalgar, 53), Haimney (Trafalgar, 70), Bombon projects i ara també Pas une orange promouen iniciatives col·lectives com la de coordinar les dates d’inauguració de les exposicions per tal de consolidar un circuit de públic al carrer que pugui visitar les diverses propostes.