Wanda Pitrowska, la directora d’orquestra amb més classe i estil del teatre català, ens visita a l”Àrtic’ per parlar de la seva relació amb Xavier Albertí i de la feina que tots dos estan fent al capdavant del Teatre Nacional de Catalunya, ara que tots dos acaben el seu cicle a la direcció de l’entitat.

Una polonesa a la cort del teatre català

Quan Wanda Pitrowska va acceptar l’encàrrec de treballar amb Xavier Albertí a la direcció del TNC potser no sabia on s’estava ficant. Les idees del director de Lloret de Mar tenien com a nexe comú una reivindicació de les arrels del teatre català, dels seus orígens i de la seva història com a mecanisme per entendre l’escena contemporània.

És molt important: arrels. Perquè sense patrimoni no hi ha present, no hi ha futur. Què és un actor polonès? Un actor polonès és aquell que sap interpretar patrimoni polonès. Què és un actor italià? Aquell que sap interpretar patrimoni italià. Què és un actor català? Grossa regadora d’amor per patrimoni català!”

Wanda Pitrowska
Wanda Pitrowska

Així, en els vuit anys que han transcorregut des de la temporada 2013-2014, Albertí i Pitrowska han recuperat texts de Serafí Pitarra, Josep Maria de Sagarra, Santiago Rusiñol o Caterina Albert (Víctor Català), però també han recordat les disputes culturals a la Catalunya de principis del segle XX o les llums de la nit del Paral·lel més canalla. En aquest sentit, l’últim espectacle d’Albertí com a director és ‘L’emperadriu del Paral·lel’, de Lluïsa Cunillé, que disposa d’una conferència teatralitzada sobre el Paral·lel el proper dia 1 de juny, a la Sala Gran, que comptarà amb Wanda Pitrowska.

A més de tornar als clàssics catalans, Xavier Albertí també ha obert les portes de la Sala Gran a autors contemporanis de casa nostra com Narcís Comadira, Josep Maria Miró, Pau Miró o la mateixa Lluïsa Cunillé, un dels noms més habituals en la carrera del director del TNC. Amb tot aquest bagatge, estem segurs que Wanda Pitrowska s’haurà fet un fart de veure teatre català.

Van nomenar Xavier Albertí directora de teatre gros de Catalunya, va trucar-me a mi, jo treballava a l’orquestra de a Polònia, i em va dir: “Tenim espectacle de varietats”. A Polònia gran tradició d’espectacle de varietats i Wanda Pitrowska especialista, batuta de grossa regadora d’amor per varietats. I vaig dir: “sí, sí, sí. Vull venir a Barcelona a Teatre Nacional Gros de Catalunya”. Perquè a Wanda Pitrowska agraden molt coses grosses i Teatre Nacional és cosa grossa.”

Wanda Pitrowska

Wanda Pitrowska, sempre amb Xavier Albertí

Per parlar de la nostra convidada d’avui ens hem de referir a una amistat plena de lluentons, sarsuela, bon teatre i moltes nits desenfrenades… I això és perquè la relació entre Wanda Pitrowska i Xavier Albertí és d’aquelles que passaran a la història de l’escena catalana per la seva fertilitat en la darrera dècada.

Tot va començar quan, el 2013, Xavier Albertí va començar a dirigir el Teatre Nacional de Catalunya i va incloure en el seu equip una directora d’orquestra polonesa, imponent i cabaretera, que ha imposat la seva energia i empremta personal a diverses inauguracions de temporada, a un homenatge a Carles Santos o a una reivindicació de Josep Anselm Clavé. Ara, mentre s’esgoten les últimes funcions de ‘L’emperadriu del Paral·lel’, tots dos es preparen per acomiadar-se del TNC. Per tot plegat, avui hem convidat Pitrowska a l”Àrtic’, on ens hauria agradat que vingués amb Xavier Albertí però, noi, no hi ha manera de tenir-los tots dos junts…