El barceloní Carlos Zanón va estudiar dret com podria haver fet qualsevol altra cosa, perquè ell ja sabia, llavors, que volia ser escriptor. El que potser no tenia tan clar és que treballar al servei de la llei el portaria a endinsar-se en un món de marginats, lladres, criminals i perdedors innats. Un món negre que ha retratat a llibres com ‘Yo fui Johnny Thunders’ o ‘Taxi’, i que mostren el costat fosc de la Barcelona dels turistes i del progrés econòmic. Amb aquest bagatge de “malfactor literari”, no es fa estrany que fos ell l’encarregat d’agafar el relleu al capdavant de la BCNegra, que omplirà la nostra ciutat d’assassinats, robatoris, corrupcions i detectius com Pepe Carvalho, a qui el mateix Zanón va ressuscitar l’any passat. Per tot això, avui seu al sofà de l’Àrtic, on ens declarem innocents de qualsevol crim i sabem que, al nostre sofà i a la BCNegra 2020, l’assassí sempre és el majordom.

 

Barcelona: la ciutat oculta

La quinzena edició del BCNegra 2020 tindrà com a eix central la ciutat oculta, la Barcelona subterrània i amagada que sovint sabem, o no volem, veure. En aquesta ciutat hi desembarcaran autors estatals com Javier Cercas o Andreu Martín, i d’altres d’internacionals com Petros Márkaris o Yasmina Khadra. També es recordarà la col·lecció ‘La cua de palla’ i es parlarà de la literatura negra islandesa de Georges Simenon o de Juan Madrid, guanyador del premi Carvalho.

BCNegra 2020

De la BCNegra 2020 a Pepe Carvalho

Carlos Zanón va publicar l’any passat ‘Carvalho: problemas de identidad’, una actualització del famós personatge de Manuel Vázquez Montalbán. El Carvalho de Zanón, traslladat al 2017, és un detectiu que enyora l’amistat amb l’escriptor barceloní, que es fa vell i se sent malalt, però que continua tenint les mateixes dosis de cinisme de sempre. Envoltat de vells amics com Biscúter, i d’altres de nous com Estefanía Briongos, aquest Carvalho va suscitar l’aplaudiment de la crítica, i va demostrar que Zanón té tant de talent amb les seves pròpies històries com amb aquest homenatge al seu mestre.

Problemas de identidad