El Museu Picasso vol visibilitzar la figura polifacètica de Pablo Picasso. La vessant més coneguda va ser la pintura, però l’artista va experimentar també amb la joieria. El museu ha programat per a la primavera l’exposició “Picasso i les joies d’artista”, una mostra que porta a la llum les peces de joieria que va crear. Picasso va fer collarets de petxines realitzats per a Dora Maar a les platges de Juan les Pins el 1937, valorades com a autèntiques obres d’orfebreria dels anys seixanta. Maar era una musa de l’artista i duia els penjolls, fermalls, medallons i anells que incorporen el retrat de la fotògrafa. Segons el museu, aquests objectes eren molt probablement comprats per l’artista i després ell afegia un dibuix o un gravat. Aquestes joies van sortir a subhasta quan Dora Maar va morir el 1998. Abans havien estat a la col·lecció privada de la dona.

Picasso també va produir desenes de joies per a la seva primera dona, Françoise Gilot, i per a la segona, Jacqueline Roque.

A l’exposició també es podran veure les obres que van crear amics de Picasso, com Francisco Durrio, Manolo Hugué, Julio González i Pablo Gargallo. També d’artistes procedents de grans col·leccions com Niki de Saint-Phalle, passant per Miquel Barceló, Lucio Fontana i Louise Bourgeois. La mostra es podrà veure des del 8 de maig fins al 13 de setembre del 2020.

Exposició “Jamais”

El mes de maig també obrirà l’exposició “Jamais”, dedicada a l’objecte que duu el mateix nom i que va crear el 1938 l’artista surrealista Óscar Domínguez. L’obra és un fotògraf emmudit i pintat de blanc, el plat del qual està representat per un abdomen que gira sota una mà que fa d’agulla i des de l’amplificador surten unes cames de dona.

Al novembre del 2020 s’estrenarà l’exposició “Els quaderns de Picasso”, una mena de llibretes en què l’artista explorava i solucionava els problemes que li sorgien a l’hora de crear. Dels 175 quaderns que Picasso va omplir amb els seus dibuixos entre el 1894 i el 1967, el Museu Picasso en conserva 19, 17 dels quals provenen de la donació de l’artista del 1970 i corresponen al període d’infantesa i joventut. Els altres dos són adquisicions.

Estudi per a vell pescador. Pablo Picasso

El 2019, el museu va superar per primera vegada el milió de visitants. Gràcies en part a les exposicions “Sabartés per Picasso per Sabartés”, amb 174.448 visites, i “Picasso, la mirada del fotògraf”, que n’ha assolit 183.781.