Aquest cap de setmana s’havia de celebrar la primera edició del festival Etnoscòpic, festival d’arts contemporànies al voltant de l’etnologia, i va aconseguir donar el tret de sortida dijous passat, però es van cancel·lar la resta de dies com a conseqüència de la vaga de treballadors del Museu Etnològic i Cultures del Món. No obstant això, el primer dia de l’Etnoscòpic vam gaudir de l’actuació de KMRU a Santa Maria del Mar, Sandra Monfort a la sala de les màscares, i les instal·lacions artístiques de diversos artistes al MUEC. Per Vicent Fibla, director de l’Etnoscòpic, el festival és:

Un intent d’aproximar-nos a l’etnologia des de les pràctiques artístiques contemporànies, i amb una vocació multidisciplinària, inclou pràctiques al voltant de l’art sonor, de la música, de les instal·lacions artístiques i de la dansa, i amb un respecte i una certa mirada subversiva cap a l’etnologia”
Vicent Fibla, director de l’Etnoscòpic

Etnoscòpic música: KMRU i Sandra Montfort

Joseph Kamaru, KMRU, un dels representants principals de la música d’ambient, va obrir el festival amb un concert a Santa Maria del Mar. KMRU ha editat tres àlbums el 2020 durant el confinament que mostren l’amplitud de la seva proposta sonora.

La meva pràctica artística, la majoria de vegades, comença a l’exterior, utilitzant la gravadora de camp, col·leccionant sons o estant a diferents llocs. Quan torno a l’estudi o treballo en un projecte, penso amb les gravacions que he fet i llavors les manipulo o les utilitzo sense canviar-les gaire”
KMRU, músic i productor

Sandra Monfort va actuar en un espai molt més petit però també més íntim com la sala de les màscares del Museu Etnològic. La Sandra va presentar tota sola acompanyada només de la seva guitarra i veu, el seu primer àlbum en solitari, ‘Niño reptil ángel’.

Les meves melodies tot i que sonin tradicionals, veuen de moltes músiques d’arrel i tradicionals, però són creació pròpia, i això és el que intento fer, em surt així, d’on he begut, al final, és el que brolla”
Sandra Monfort, música i compositora

Etnoscòpic artistes: Lola Mansilla i Martín Kaulen

Lola Mansilla ha donat la benvinguda als visitants del museu amb la peça ‘Vol’, una obra en què aborda el concepte de trànsit entre la vida i la mort a partir de diversos objectes del museu utilitzats en cerimònies i ritus funeraris. Martín Kaulen ha presentat dues peces, d’una banda ‘Fosfens’, les imatges que apareixen si ens freguem els ulls i que l’artista ha esculpit, i de l’altra, ‘Registre parlat’, una instal·lació sonora que plasma amb un dibuix la veu dels pobles desapareguts de l’Argentina i Xile.

Els treballadors del Museu Etnològic, en vaga

Els 29 treballadors d’atenció al públic del Museu Etnològic i Cultures del Món ja van fer vaga la nit dels museus el 15 de maig. Denuncien que la nova empresa subcontractada per l’ICUB (l’Institut de Cultura de Barcelona) i que gestiona el servei des de fa dos mesos, Osventos Innovación en Servizos, ha rebaixat el sou dels treballadors per sota del conveni del sector del lleure educatiu.  Els treballadors denuncien que l’empresa que subcontracta els treballadors des del 20 de març està incomplint el dret dels professionals subrogats a conservar les condicions laborals.