Jordi Casanovas torna a plantejar temes identitaris, com ja va fer amb la seva trilogia catalana, a ‘Alguns dies d’ahir’. Els moments més convulsos del procés són matèria escènica en aquest muntatge dirigit per Ferran Utzet i interpretat per Míriam Iscla, Abel Folk, Marta Ossó i Francesc Cuéllar.

Encarnen els quatre membres d’una família amb discursos divergents respecte als fets més assenyalats del procés. L’acció transcorre al menjador familiar en cinc seqüències immediatament posteriors a moments clau: els atemptats de l’agost del 2017, les manifestacions de reacció a la intervenció de diverses conselleries del govern, el referèndum de l’1 d’octubre, l’aplicació de l’article 155 i les protestes per les sentències del judici al procés del 2019.

Una mirada reflexiva sobre el procés

No hi ha confrontació (si n’hi ha és per problemes familiars mal resolts) política. L’obra defuig l’estereotip del procés com a esmicolador de la concòrdia familiar. “Cadascú va edificant un discurs sobre els fets que després es corrobora o no. Però defensa la seva hipòtesi respectant la de l’altre”, explica l’autor.

Hi ha una certa distància en el temps que permet, a més de reflexió, certa ironia. Casanovas s’ha basat en nombrosos testimonis i en experiències pròpies per reflectir com va afectar tot plegat la majoria de catalans.

L’obra, que arriba molt rodada a La Villarroel després d’haver fet funcions en diversos teatres catalans, roman en cartell fins al 27 de juny.