El personal d’atenció al visitant del Museu Etnològic i de les Cultures del Món farà vaga per La Nit dels Museus, que se celebra dissabte, 15 de maig. La Secció Sindical de Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT) convoca l’aturada per protestar que Osventos Innovación en Servizos, l’empresa que subcontracta els treballadors des del 20 de març, està incomplint el dret dels professionals subrogats a conservar les condicions laborals.

El moviment sindical informa en un comunicat que la plantilla, de 29 persones, té dret a mantenir de les mateixes condicions segons el Conveni Col·lectiu del Sector del Lleure Educatiu i Sociocultural i l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors.

Deutes salarials i contractes en frau de llei

El sindicat denuncia que en només un mes i mig l’empresa ha acumulat un deute de gairebé 3.000 euros amb la plantilla. Afirma que a les nòmines no hi consten ni els complements per haver treballat festius els mes d’abril, ni les hores extres, ni les hores complementàries. També diu que paga salaris base per sota de la jornada contractada.

També considera que els contractes temporals per obra o servei “es troben en frau de llei” perquè les treballadores fan les mateixes tasques que la resta de treballadors. “No hi ha cap justificació perquè siguin temporals”, diu el comunicat.

També es queixa d’irregularitats en els calendaris laborals, les vacances i el cobriment de vacants i ampliacions de jornada.

L’aturada podria ser indefinida

El sindicat també assegura que l’empresa ignora les peticions i reclamacions de la plantilla. Lamenta que no contesta els correus dels treballadors en què sol·liciten permisos o informen de baixes mèdiques, i s’ha desentès de la gestió de baixes i permisos.

Per això, amenaça amb una vaga indefinida si les negociacions amb l’empresa no avancen. La decisió es prendrà quan es faci La Nit dels Museus, el primer dia de vaga.

L’exemple d’altres equipaments

Els treballadors segueixen l’exemple d’altres espais culturals de la ciutat, que també a través de seccions sindicals de Solidaritat i Unitat dels Treballadors, han fet vaga per aconseguir millores laborals. És el cas del personal de La PedreraL’Auditori, el MACBA o el Museu Picasso.