L’Antic Teatre, al Grec 2020,
ens proposa una escena polititzada de l’àmbit internacional al local i desplega una programació amb 12 propostes d’arts escèniques antiracistes i antifeixistes. La lluita antifeixista segueix vigent al segle XXI i des de l’Antic Teatre volen estar alerta i combatre el ressorgiment de l’extrema dreta i les seves cares, sigui dins de la institució o al carrer. Del divendres 3 de juliol i fins al dijous 30 de juliol tots els espectacles de l’Antic Teatre, al Grec 2020, seran gratuïts i tindran un format en línia amb presentació, taller o videoprojecció i taula rodona, o bé “xat room”. El públic ho podrà seguir tot en directe des dels perfils de l’Antic Teatre de Facebook i YouTube.
Amb el programa de l’Antic Teatre al Grec 2020: jornades antifeixistes, la sala proposa una programació adaptada al format en línia per a la trobada, la reflexió i l’acció. Jornades antifeixistes visibilitza com l’autoritarisme sociopolític amenaça a qui viu actualment al Brasil, sota el govern neofeixista de Jair Bolsonaro i en situació d’extrema gravetat i colpisme imminent, o encara ressona a qui va viure la dictadura franquista.
Jornades antifeixistes
Durant tres setmanes, la programació es desplegarà en set trobades en línia:
1a setmana: 3 i 4 de juliol
La programació començarà el 3 de juliol amb l’activista, artista i investigadora queer Princesa Ricardo Marinelli, que presentarà la videoperformance ‘Cuidado com aquele bizarra’, una anàlisi de les fòbies, la censura i l’autocensura com a matèria primera de la ideologia bolsonariana. El 4 juliol, Zahy Guajajara abordarà amb ‘PYTUHEM: Una carta en defensa de los guardianes del bosque’, la lluita del grup d’indígenes guajajaras per tal d’evitar la desaparició de la selva amazònica en mans dels incendis i la indústria fustera il·legal. A la taula rodona posterior s’hi afegiran la líder indígena brasilera Sônia Bone Guajajara i el director de cinema i activista Tacino Brito. Durant la tarda del dissabte, s’organitzarà el taller en línia ‘LAB Sueños pandémicos’: una proposta entorn de la potència del fet de somiar com a activador de xarxes, formador de subjectivitat i creador de futurs, i que anirà a càrrec dels activistes Fabi Borges, Lívia Díniz, Rafael Frazão i Thiago Pimentel.
2a setmana: 10 i 11 de juliol
El 10 i l’11 de juliol, l’assemblea de Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo de Barcelona (MBCF – BCN) proposa un programa de cine debat en el qual presentaran tres projectes documentals sobre la lluita antiracista i antifeixista: el videomanifest ‘Del lado de afuera #MarielleVive’ (divendres, 10 de juliol), el projecte en construcció ‘Sementes: mulheres negras na política’ (divendres, 10 de juliol) i el curtmetratge ‘Sem asas’ (dissabte, 11 de juliol).
3a setmana: 17 i 18 de juliol
El 17 de juliol, Alice Ripoll i la companyia carioca de dansa REC compartiran les reflexions entorn de la pràctica artística com a grup i les desigualtats amb què es troben. La trobada rep el títol “Sobre preguntas, respuestas y cicatrices”. Finalment, la companyia Azkona&Toloza tanca la programació sobre el Brasil el 18 de juliol amb l’estrena de la compilació ‘Capitalismo para dummies’, una sèrie de vídeos que acompanyen l’obra escènica dels darrers anys (trilogia PACÍFICO) i que expliquen els orígens i conseqüències de l’extractivisme a l’Amèrica Llatina.
L’Antic Teatre al Grec 2020: antifeixisme local
L’Antic Teatre també proposa pel Grec 2020 una programació sobre antifeixisme local a través de l’últim treball del projecte artisticocomunitari de l’Antic Teatre amb veïns del barri: el documental audiovisual ‘Souvenirs. Vol. II’. Els aterrits, els revoltats, sobre les empremtes de la guerra i el franquisme en els cossos de qui els van viure. Marta Galán coordina i dirigieix el projecte i Dani Miracle i Abel Montes en són els realitzadors. El documental s’estrena el 24 i el 25 de juliol, i es podrà veure en obert fins al dia 30 al canal de YouTube de l’Antic Teatre.
L’Antic Teatre també proposa la coproducció Apariciones Sonoras, d’Amaranta Velarde, que es podrà veure presencialment el 9 de juliol al MACBA com a part del bloc Grec Festival. En paral·lel a la programació del festival, se suma el monòleg de Roger Pelàez, ‘Mandonguilles de feixista’, que tindrà lloc a la sala de l’Antic Teatre els dimarts, 7 de juliol i 4 d’agost, i serà l’únic espectacle presencial i de pagament d’aquest estiu.