L’endemà de la declaració d’estat d’alarma, el dia 14 de març, va néixer un nou perfil a Twitter, Poeta de Guàrdia. Josep Pedrals, Andreu Gomila i Martí Sales volien omplir la xarxa de poesia curativa durant el temps de la covid-19. Fins a 62 poetes diferents van recitar un poema des de Poeta de Guàrdia i el seu perfil de Twitter es va convertir en un bàlsam durant la pandèmia. Ara els poetes de guàrdia estaran al Grec, però amb un nou format. Del 6 al 10 i del 13 al 17 de juliol, quatre poetes i cinc actors es tancaran a diferents biblioteques privades de Barcelona i buscaran les millors poesies per recitar-te per telèfon.

Poeta de Guàrdia al Grec

Hi ha una llarga tradició de poesia telefònica. Des del 2018 podem trucar a una línia de telèfon poètica (659 86 10 32). És el Telèfon de l’Esperança en versió poètica, però aquí ningú no s’identifica ni diu “hola”, només es respon amb un poema i el seu autor. Durant el confinament, el Théâtre de la Ville de París va crear un servei de poesia per telèfon. I ara arriba el Poeta de Guàrdia al Grec. Una proposta que vol arribar a recitar 360 poemes per telèfon. L’usuari proposarà un tema per correu electrònic i el servei del Poeta de Guàrdia es posarà en marxa: des de quatre biblioteques privades de Barcelona els poetes buscaran la millor poesia, segons la temàtica proposada, i els actors trucaran a l’usuari per recitar-la.

Poeta de Guàrdia durant el confinament

El Poeta de Guàrdia a Twitter es va convertir en una de les iniciatives més aplaudides durant el confinament (@poetadguardia a Twitter). Una idea conjunta d’Andreu Gomila, Josep Pedrals i Martí Sales que va desbordar totes les expectatives. “Ara estarem parats dalt de la sínia, durant un temps en què tot serà espera”, va recitar Pedrals en el primer torn i va aconseguir més de 55.000 reproduccions. Finalment, 62 poetes van recitar els seus textos durant el confinament: Míriam Cano, Núria Martínez, David Caño, Biel Mesquida, Sebastià Alzamora, Irene Anglada, Teresa Pascual, Marçal Font i Mireia Calafell, entre d’altres.