Telèfons lliurats a la presó de Quatre Camins

Aquest dimecres han començat a arribar als centres penitenciaris el primers telèfons mòbils perquè els interns puguin comunicar-se amb els seus familiars per videoconferència. D’aquesta manera, el Departament de Justícia espera “compensar la suspensió dels vis a vis i de les visites per locutori de vidre, per l’emergència sanitària pel coronavirus“.

Els primers aparells de telefonia que han començat a arribar a la presó de Quatre Camins formen part de la “comanda urgent de 230 telèfons mòbils” que el Departament de Justícia vol “repartir entre tots els equipaments penitenciaris i de justícia juvenil”. Des d’aquests aparells els interns podran fer videoconferències a través de WhatsApp, que és un sistema més popular i del que disposen la majoria de famílies. Els telèfons mòbils es sumen a l’ús dels ordinadors dels centres per fer videoconferències, que en aquest cas utilitzen l’aplicació Jitsi meet.

Des del Departament de Justícia han explicat que “els professionals dels equipaments es posaran en contacte amb els familiars per establir els dies i les hores de les videoconferències”.

Trucades i televisors gratuïts per interns sense recursos

Justícia també ha informat que “les persones privades de llibertat podran trucar gratuïtament a les seves famílies si acrediten falta de recursos”. En aquest cas, els costos aniran a càrrec del departament, tant si són trucades locals com estrangeres. Des de la Generalitat asseguren que “des de dilluns passat els centres penitenciaris han doblat el nombre de trucades autoritzades”, passant de 10 de 8 minuts a 20 de la mateixa durada.

El Departament de Justícia també ha adquirit 160 televisors per ubicar-los a les cel·les d’ingressos, on els nous interns passen la quarantena abans de barrejar-se amb la resta de la població penitenciària. Igualment, ofereixen els televisors als interns que no se’n poden comprar.

628 presos en tercer grau, confinats a casa

El Departament de Justícia ha anunciat que un 55 % dels interns en règim de tercer grau, un total de 628, han estat autoritzats a confinar-se als seus domicilis per tal d’evitar contagis als centres penitenciaris. A més, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i atenció a la Víctima està valorant extendre aquesta opció a 240 casos més en règim de semillibertat. Per acollir-se a aquest aïllament a casa, els interns han de complir tres condicions: haver demostrat una bona adaptació al règim obert, que la mesura afavoreixi la seva reinserció i que disposin d’un domicili on complir el confinament en les condicions més adients. Tan bon punt finalitzi l’emergència sanitària, Justícia analitzarà cada cas per determinar si es reverteix o no la mesura.