El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat demanar a l’Estat que traslladi la Policia Nacional de la prefectura de la via Laietana. BComú, ERC i TriasxBCN han votat a favor de la proposta. El PSC s’ha abstingut i PP i Vox hi han votat en contra. Els comuns i els republicans han presentat al Plenari dues proposicions en què demanen resignificar la comissaria actual de la Policia Nacional per convertir-la en un espai de memòria, en record a les víctimes del franquisme que hi van patir tortures, i que no tingui usos policials.

També insten l’Estat a establir un calendari per “desafectar” l’edifici i que es transfereixi a la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

L’edifici de la via Laietana, un espai de memòria, sense policia

Des del PSC, el tercer tinent d’alcaldia, Albert Batlle, ha justificat l’abstenció socialista a la proposta perquè “no aporta cap novetat substancial” a d’altres ja presentades amb anterioritat. Batlle ha defensat que el canvi d’usos de la comissaria no ha de ser “immediat”. Des de TriasxBcn, el regidor Joan Rodríguez ha dit que és “incomprensible mantenir-hi la policia“. En la mateixa línia, el regidor Marc Serra (BComú), ha reiterat que convertir la comissaria en un espai de memòria “és incompatible amb els usos policials“. Des del grup d’ERC, Elisenda Alamany ha afegit que “el que va passar a la prefectura és tan greu que necessitem una resignificació que estigui a l’altura“.

El president del Grup Municipal del PP, Daniel Sirera, ha dit que li “remou els budells” que el PSC doni suport a una proposta com aquesta i des de Vox, el regidor Liberto Senderos ha acusat comuns i republicans de “distorsionar” els episodis que es van viure a la prefectura durant el franquisme.

L’Estat designarà la comissaria “lloc de memòria”

El futur de la prefectura de la Policia Nacional de la via Laietana ha estat objecte de debat al Plenari municipal després que el ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, anunciessin fa uns dies que l’Estat designarà la comissaria com a “lloc de memòria”, fent-ho compatible amb mantenir els usos policials.