L’Ajuntament de Barcelona fa un pas endavant per limitar la proliferació de supermercats a Ciutat Vella i modifica el pla d’usos del districte per regular noves activitats i corregir alguns errors tècnics de la normativa actual. A la comissió de Presidència d’aquest dimecres, s’ha aprovat esmenar el text per limitar més l’obertura de supermercats i permetre que obrin equipaments culturals. Tot plegat en la mateixa sessió en què l’oposició ha tombat el PAM —el Programa d’Actuació Municipal— del govern de Jaume Collboni. Caldrà, però, que s’aprovi de forma definitiva al plenari.

Menys supermercats, menys embussos

Les modificacions marquen que no podrà haver-hi supermercats a carrers de menys de 10 metres d’ample. Es limita també el nombre d’aquests establiments, tot marcant que en un radi de 200 m² només s’hi podran destinar 2.500 m² a aquesta activitat. Segons el govern municipal, aquests comerços generen una gran incidència de càrrega i descàrrega, i això provoca soroll i embussos en un tram de carrers estrets. I en alguns casos, els veïns han arribat a denunciar destrosses dels camions. Aquesta nova normativa s’aplicarà a les noves llicències que s’atorguin un cop la normativa entri en vigor.

També s’apliquen canvis per permetre la posada en marxa al districte d’equipaments culturals, ja que es considera que no presenten una incidència negativa pel que fa a la qualitat ambiental de districte ni tenen un alt impacte nocturn.

Revisar del tot el Pla d’usos de Ciutat Vella

El govern d’Ada Colau ja va aprovar el desembre del 2022 modificar puntualment aquest Pla d’usos per frenar la proliferació de supermercats i botigues de conveniència a zones on ja hi ha una concentració elevada i protegir el petit comerç. Ara, s’hi introdueixen aquestes modificacions respecte a la regulació dels supermercats i dels espais culturals.

A la comissió en què s’han aprovat els canvis, el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha explicat que el pla d’usos actual, del 2018, “ni protegeix tot el que volem protegir (per exemple, el petit comerç de proximitat), ni evita la proliferació d’una altra tipologia d’establiments ni d’activitats no desitjades com els ‘growshops‘ o botigues de productes cannàbics“. Per tot plegat, Batlle ha plantejat la necessitat de revisar completament el pla d’usos vigent.