(ACN) El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha assegurat aquest dimecres que el Govern espanyol designarà l’edifici on s’ubica la prefectura de la Policia Nacional a la via Laietana com a “lloc de memòria”. Torres ho ha dit després de reunir-se a Barcelona amb l’alcalde, Jaume Collboni, amb qui ha parlat de memòria democràtica. Segons el ministre, l’edifici serà designat com un lloc de memòria però el seu futur ús serà acordat entre les administracions implicades d’acord amb un “consens i diàleg compartits”.

Jaume Collboni ministre Ángel Torres

El ministre ha admès que hi ha hagut “dificultats” per avançar en l’aplicació de la llei a causa dels processos electorals però ha assenyalat que aquest 2024 s’ha agafat “el ritme necessari” per dur-la a la pràctica. “Anem amb un lleuger retard”, ha reconegut, i ha apuntat que la designació dels llocs de memòria es farà “en el menor temps possible”. Sigui com sigui, això no implica necessàriament que deixi de ser-hi la Policia Nacional, ja que això depèn del Ministeri de l’Interior.

El febrer de l’any passat, el Congrés dels Diputats va rebutjar que la prefectura fos un memorial de repressió franquista. El PSOE en aquell moment hi va votar en contra, al·legant que l’època “fosca” i de “repressió” en aquest edifici ja “estava superada”.

Collboni demana l’anul·lació dels judicis a Companys i Puig Antich

L’alcalde Collboni ha traslladat al ministre la petició de les entitats perquè se segueixi aprofundint en la llei de memòria i que els processos de reparació i reconeixement de les víctimes del cop d’estat i la dictadura franquista “no només tinguin un acte de reparació simbòlic”. En aquest sentit, ha afegit que ha reclamat “anar més enllà” i aprofundir en l’anul·lació dels processos judicials de Lluís Companys i Salvador Puig Antich. El Consell de Ministres aprovarà dimarts un acord per crear una comissió de restauració per avançar en aquesta restitució.