El Grup Municipal de Barcelona en Comú vol que la prefectura de la Policia Nacional a la via Laietana deixi de tenir usos policials i esdevingui un espai “per a la recuperació i respecte de la memòria democràtica“. En una proposició que el grup presentarà al plenari d’abril, els comuns insten el Ministeri d’Interior a “desafectar” l’edifici i traslladar els agents a altres dependències.

En la proposició també reclamen al Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica que fixi un calendari per fer efectiva la declaració d’espai de memòria i que vagi acompanyat de la transferència de l’edifici i els seus fons documentals a les institucions catalanes. La petició arriba pocs dies després que el ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, anunciessin que l’Estat designarà la comissaria com a “lloc de memòria”, fent-ho compatible amb mantenir els usos policials.

ERC també demanarà al Plenari el trasllat dels agents

En la mateixa línia, el Grup Municipal d’ERC també demanarà al Plenari que l’Estat traslladi els agents de la comissaria de la via Laietana a un altre punt perquè l’edifici sigui, únicament, un espai de memòria històrica. “Que la prefectura sigui un espai de memòria i de reparació no s’aconsegueix només amb una placa”, ha sentenciat el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Castellana. A més, ERC també demanarà a Collboni un cens d’”expats” per analitzar-ne l’impacte en àmbits com l’habitatge.

El ministre Marlaska diu que la prefectura “ja està resignificada”

En un debat al Congrés dels Diputats, i en resposta a una intervenció del PP, el ministre de Justícia, Fernando Grande-Marlaska ha assegurat des de l’hemicicle que la prefectura de la via Laietana “està resignificada des de fa 40 anys” a través de “la feina i la dedicació de la Policia Nacional” a la ciutat. En aquest sentit, ha afegit que la feina dels agents “garanteix els drets i llibertats”.