(ACN/ Redacció) Aquest dijous a la nit ha arrencat la campanya electoral de les eleccions catalanes 2024, marcada per la incògnita de si Pedro Sánchez deixarà el càrrec o no. Els candidats dels vuit partits amb representació a l’hemicicle de la legislatura ja caducada s’hi han referit, alguns per donar suport al cap de l’executiu estatal, d’altres per retreure-li victimisme i tacticisme polític.

Illa diu que els presidents “s’escullen a les urnes”

El candidat socialista, Salvador Illa, ha avisat la dreta que els presidents “s’escullen a les urnes i no als despatxos”. En l’acte d’inici de campanya celebrat a Sabadell davant 1.600 persones, Illa ha mostrat suport al líder del PSOE i ha fet una crida al conjunt de la societat perquè de la “resistència individual” de Sánchez, s’aixequi una “resistència col·lectiva”. En un míting en què el públic ha corejat el nom del president espanyol i l’ha ovacionat quan les pantalles han mostrat fotos seves, el ministre Jordi Hereu també ha intervingut per afirmar que “la democràcia espanyola és molt més forta que la mentida”.

ERC critica Sánchez per “flaquejar”

ERC ha donat el tret de sortida de la campanya del 12-M carregant contra Sánchez. El cap de llista republicà, Pere Aragonès, el president d’ERC, Oriol Junqueras, i el portaveu a Madrid, Gabriel Rufián, l’han criticat per “flaquejar” davant del feixisme. Aragonès ha cridat a “plantar cara sempre” a la ultradreta, i ha proclamat tot seguit: “Jo també estic profundament enamorat de la meva dona però no abandono”. El candidat ha insinuat que PSC i Junts només parlen de Sánchez i de Carles Puigdemont per no haver de parlar de la “corrupció” del cas Koldo i del cas 3 %.

Puigdemont: “Nosaltres sortim plorats de casa”

Carles Puigdemont ha obert la campanya amb un desafiament cap a Pedro Sánchez. “Coneixem molt millor que ells de què va la justícia espanyola, la policia i la premsa patriòtica”, ha rebatut el candidat de Junts en el míting d’obertura a Argelers, a la Catalunya del Nord, acompanyat per la plana major del partit. “Nosaltres sortim plorats de casa perquè la coneixem”, ha reblat. En aquest context, Puigdemont ha fet una crida a “resistir els intents d’espanyolitzar” la campanya electoral. I ha reivindicat la seva candidatura com la que farà “passar per l’adreçador” el Govern espanyol, posant la llei d’amnistia com a exemple.

Albiach, a Sánchez: “És el moment de resistir”

La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha advertit a Sánchez, que “és el moment de resistir” per parar els peus a una dreta “que ha embogit”. En l’acte d’inici de campanya dels comuns aquest dijous, Albiach ha demanat al govern estatal que planti cara “a la dreta, a l’extrema dreta i a les seves mentides i el seu fang”. “Hem de resistir i hem de dir que ja n’hi ha prou”, ha clamat. Segons Albiach, això passa per “fer net al Consell General del Poder Judicial”, caducat des de fa anys, i ha alertat que “no hi ha pacte possible amb la dreta per renovar-lo”. 

Vox vincula immigració amb delinqüència

El cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, ha vinculat immigració i delinqüència en el seu primer acte de campanya, i ha fet una crida als catalans a fer una “gesta històrica” i situar la seva formació a la Generalitat. Garriga ha afirmat que el 12-M hi ha una “oportunitat” de “construcció d’una alternativa d’esperança” i “deixar enrere dècades de polítiques separatistes”.

La CUP diu que el Parlament “està buit de sobirania”

La CUP ha fet una crida al vot en les eleccions del 12 de maig per garantir polítiques socials en qüestions com la sanitat, l’educació i l’habitatge. “Mentre els despatxos de les grans empreses ens diuen que no hi ha alternativa i el que hem de fer és resignar-nos, nosaltres diem que sí que hi ha alternativa i no ens pensem resignar”, ha afirmat la cap de llista dels anticapitalistes, Laia Estrada. La candidata ha defensat que el Parlament “està més buit de sobirania que mai” perquè “tot es decideix a Madrid”.

Ciutadans diu que és “la garantia més fiable” contra l’independentisme

Ciutadans (Cs) arrenca la campanya electoral erigint-se en la garantia més “fiable” de l’espai constitucionalista per poder frenar i “detenir” l’independentisme a Catalunya. Tot i les hores baixes que viu el partit, el candidat Carlos Carrizosa assegura que obtindran representació el 12-M. Almenys, diu, amb tres diputats per Barcelona. “Sempre hem batut les enquestes. Clar que entrarem”.

El PP demana a Sánchez que plegui

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha iniciat la cursa electoral demanant al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i al candidat de Junts, Carles Puigdemont, que pleguin. “Fa tres setmanes que Puigdemont va dir que plantejava anar-se’n (si no era president de la Generalitat). Ahir Sánchez ens va traslladar que també estava pensant a marxar. Que no dubtin, que siguin resolutius. Si dilluns marxen tots dos, tindran tot el suport i comprensió”, ha apuntat Fernández.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?