La Sala Oriol Martorell de L’Auditori ha estat escenari de la segona gala presencial dels Premis Alícia. Uns guardons que va crear l’Acadèmia Catalana de la Música el 2019 (aquell any es van celebrar a Vic). El 2020 no hi va haver edició i el 2021 es van anunciar en roda de premsa però sense cerimònia presencial. La de L’Auditori, doncs, ha estat la segona cerimònia amb cara i ulls.

Segons el president de l’acadèmia, Gerard Quintana, “són uns premis transversals que atorga el sector de la música, escollits pels més de 200 membres i 44 entitats que conformen l’ACM”. S’han lliurat guardons en 10 categories, en dues de les quals ha coincidit el guanyador: el duet que formen Maria Arnal i Marcel Bagés, premi a la interpretació i a la producció discogràfica per ‘Clamors’, el treball que actualment defensen en gira.

Maria Arnal amb un Alícia a la mà

Premi a la trajectòria a Pau Riba

En les altres vuit categories per votació han estat distingits: Hèctor Parra i Arnau Pons per l’obra ‘Constel·lacions’ amb el Premi Alícia a l‘autoria; Les Impuixibles, Maria Velasco i Judit Colomer amb l’espectacle FAM, premi a la interdisciplina; Tarta Relena, premi al talent emergent; l‘Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya per ‘Trencadís’, premi al directe; Càntut, projecte de recerca i difusió del patrimoni musical de transmissió oral, premi al projecte social; Cantània, de L’Auditori de Barcelona, premi al projecte educatiu; Rosalía, premi a la internacionalització, i el programa musical de TVE ‘Efecte Collins’, premi al periodisme musical.

El Premi a la trajectòria, que en les anteriors edicions va recaure en Jordi Savall i Maria del Mar Bonet, ha estat enguany per a Pau Riba. “Pau Riba estava en la travessa cada any… la decisió estava presa abans del seu decés, perquè a l’Acadèmia vam decidir que els guardons a la trajectòria no podien ser pòstums”, explica Quintana. Han recollit el premi els fills de Pau Riba.

Les Alícies

A l’acte hi h hagut petites actuacions de Rita Payés (premi talent emergent 2021) i de l’Orquestra Fierluche, acompanyant de Pau Riba en el disc pòstum ‘Segona florada’. Els premis Alícia s’anomenen així en homenatge a Alícia de Larrocha i al personatge de Lewis Carroll, i físicament són estatuetes dissenyades per l’escultora Carme Soler Vendrell.