Eduardo José fa 45 anys que treballa a l’hotel El Palace, l’antic Ritz de la Gran Via. Actualment n’és el maître. Quan era molt jove, als anys 70, va coincidir diverses vegades amb Salvador Dalí, que solia estar-se setmanes a la suit 108. L’hotel es va convertir en el quarter general de l’artista empordanès, que hi convidava la premsa i hi protagonitzava les seves peculiars perfomances. “Només entrar llençava la capa a terra perquè algun grum la hi recollís”, recorda José, que explica que a Dalí no li agradaven les coses “convencionals”. Quan li duia l’esmorzar, per exemple, les banyes dels croissants havien d’estar retallades.

A l’hotel encara es parla d’alguna de les anècdotes més sonades de Salvador Dalí, com quan va fer pujar a la suit un cavall dissecat, un regal per a Gala. O com quan va retratar-se amb una parella de lleopards al vestíbul de l’edifici.

Un altre indret barceloní que no oblidarà la figura de Dalí és el restaurant Via Veneto del carrer de Ganduixer. Josep Monge, el seu propietari, n’era amic i sempre intentava complaure les seves peticions. Algunes de ben peculiars, com quan va demanar una sopa d’ortigues de cementiri per dinar o quan va voler que les aus per sopar arribessin a la taula volant.

Dalí venia a Barcelona a exhibir-se, a fer encara més popular el seu personatge. Era un aparador per al geni de Figueres. Recentment l’Ajuntament de Barcelona ha publicat un llibre que relata la relació de Dalí amb la ciutat. L’historiador Ricard Mas n’és l’autor.