Agustí Centelles va captar imatges de la Guerra Civil, una d’elles va donar la volta al món. La va fer el 19 de juliol de 1936 al carrer Diputació cantonada amb Roger de Llúria.  La revista ‘News-week’ s’en fa ressò i la imatge ocupa les portades de la premsa escrita. Ens ho explica l’historiador i fotògraf Ricard Martínez.

La foto d’Agustí Centelles va competir amb popularitat amb la de Hans Gutmann Guster, una instantània que retrata la miliciana Marina Ginestà. Una foto feta al terrat de l’Hotel Colon, el 21 de juliol del 1936, dos dies després que la famosa foto de Centelles.

Les maletes d’Agustí Centelles

El 20 de gener de 1939 Centelles va classificar i empaquetar el seu arxiu de fotos i negatius. Era responsable del gabinet fotogràfic del SIM (el Servei d’Informació Militar) i davant l’avenç de l’ocupació franquista de Catalunya, Centelles abandona Barcelona per marxar  cap a la Catalunya Nord.

Durant 32 anys els negatius de Centelles van estar guardats a les golfes del número 4 del carrer Orliac de Carcassona. El 1962 Centelles va viatjar a Carcassona amb la seva família, per recuperar-los.