El veïnat de la Dreta de l’Eixample ja té un nou espai reurbanitzat i obert al barri. Es tracta dels Jardins d’Agustí Centelles, que s’han instaurat al terreny ubicat a la façana posterior de l’emblemàtic Palau Macaya. Aquest espai, històricament propietat de La Caixa, es va cedir a l’Ajuntament l’any 2009 a través d’un conveni urbanístic. Ara, 11 anys després, i amb la pressió veïnal, la Dreta de l’Eixample obre una nova plaça enmig de la seva quadrícula urbanística. L’Ajuntament ja va fer unes primeres passes fa entre 5 i 6 anys per remodelar l’espai, que va acabar amb una petita jardinera a l’entrada del Roger de Flor. La segona fase va començar fa dos anys, i el resultat ha culminat amb més zones enjardinades, enfiladisses i parterres al costat de les parets.

Els jardins tenen gairebé 2.000 metres quadrats i recuperen unes vistes que començaven a passar desapercebudes al barri: la part posterior del palau modernista Macaya, de Puig i Cadafalch. Un edifici que data de l’any 1901 al número 108 del passeig de Sant Joan i que l’any 1976 va ser declarat patrimoni cultural d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya.

Centelles, reconegut fotoperiodista

Centelles va aconseguir fama internacional arran de la seva tasca com a fotoperiodisme que va ajudar a il·lustrar les tragèdies de la guerra amb fotografies la Segona República, la Guerra Civil o l’exili cap a Argelers o Bram. Precisament aquestes imatges han estat les que han inaugurat la plaça, simbòlicament, perquè ja estava oberta al públic des de finals del 2019.

El Jardí de les Respostes

Amb motiu d’aquesta inauguració, l’interior del palau acull “El Jardí de les Respostes: la crisi climàtica”. Un projecte per interpel·lar la ciutadania perquè reflexioni sobre la crisi climàtica. Els ciutadans fan preguntes a experts relacionades amb l’emergència climàtica. Tot, tant preguntes com respostes, queda enregistrat de manera que els futurs ciutadans que s’hi acostin puguin informar-se sobre el tema.