Halo solar cel Barcelona
L'halo solar que s'ha pogut veure aquest dimarts a la tarda. Autor: Alfons Puertas

Aquest dimarts a la tarda s’ha pogut observar un fenomen òptic molt fotogènic al cel de Barcelona: un halo solar. Es tracta d’un anell de llum que apareix al voltant del sol.

Han anat circulant bandes de núvols alts, bàsicament cirrus i cirrostrats. Aquests núvols estan formats per petits cristalls de gel i són prou prims per deixar passar la llum del sol. Quan els raigs solars els travessen són refractats i reflectits pels cristalls de gel i, d’aquesta manera, es forma l’halo.

Són relativament freqüents i també se’n poden veure de nit

Aquest fenomen òptic es pot observar amb una certa freqüència, ja que tan sols cal que hi hagi la presència de núvols alts i prims que cobreixin el cel de manera prou uniforme.

A banda, no només es poden veure de dia. En nits de lluna plena (o gairebé plena) també es pot arribar a observar una corona de llum al seu voltant. Aleshores es parla d’halo lunar.

Els “gossos del sol”

Hi ha un altre fenomen òptic que se sol formar en aquestes mateixes condicions i que cal no confondre: el parheli o fals sol. En aquest cas el que es veu són dues taques lluminoses a banda i banda del sol, situades a una certa distància i a la mateixa altura. De vegades, però, només s’observa una de les dues taques.

Com a curiositat, d’aquest fenomen en anglès se’n diu “sun dogs”, és a dir, “gossos del sol”.

També se’n poden veure de nit i, aleshores, reben el nom de paraselenes (en anglès, “moon dogs”).