Com hem celebrat i celebrem les festes de Nadal els barcelonins a la nostra ciutat? El cicle festiu de Nadal és essencialment familiar, però Barcelona també el celebra de manera comunitària, amb els llums als carrers, els pessebres a les places i equipaments públics, amb les fires de Santa Llúcia o de Sant Tomàs… i amb les cavalcades de Reis. En aquest capítol de ‘Barcelona amb paraula d’Arxiu‘ t’expliquem la història de la cavalcada de Reis a Barcelona a través de la documentació sobre Nadal que es conserva als centres d’arxiu de l’Arxiu Municipal de Barcelona.

1855, la primera cavalcada documentada de tot l’estat

La cavalcada se celebra a Barcelona des de finals del segle XVIII. Però sabies que la primera cavalcada de Reis documentada a tot l’estat espanyol és la de Barcelona, celebrada l’any 1855? Segons els documents que es conserven a l’Arxiu, hi participaven els tres Reis, a cavall de bèsties vives amb un seguici de patges nombrós amb escales i torxes que repartien caramels pels balcons on hi havia criatures. A partir del 1898 es van organitzar moltes cavalcades diferents a la ciutat a iniciativa de societats benèfiques, però es van aturar amb l’esclat de la Guerra Civil l’any 1936.

1942, la primera cavalcada organitzada per l’Ajuntament

La cavalcada de Barcelona, tal com la coneixem, organitzada per l’Ajuntament, va començar a celebrar-se el 1942 i no s’ha interromput mai fins als nostres dies. En aquell moment es van definir els trets distintius i singulars de la cavalcada tal com la coneixem ara: a part dels tres Reis —Melcior Gaspar i Baltasar—, els patges i els carters reials, dos personatges configuren la personalitat de la cavalcada barcelonina: l’Estel i el patge Gregori.

Escolta el pòdcast aquí: