Teresa Pàmies i Bertran (Balaguer, 1919 – Granada, 2012). Dona de grans conviccions, va ser escriptora i periodista. Va viure la Guerra Civil a Barcelona i va formar part de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. Després de la guerra, es va exiliar a França i també va viure a altres països. Va tornar a Barcelona el 1971 i va ser una clienta molt estimada del Mercat del Ninot.

Dones Història Barcelona Teresa Pamies

Va haver de passar mitja vida a l’exili i quan va tornar a Barcelona es va instal·lar al costat del Mercat del Ninot, al carrer de Casanovas, 136-138. L’escriptora i periodista Teresa Pàmies Bertran va néixer a Balaguer l’any 1919 i de ben jove li va tocar viure la Guerra Civil al front de Barcelona i va formar part de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya.

El periodisme encaixava molt amb la seva manera de ser. Era una vocació
Àlex Pàmies, net de Teresa Pàmies

Primera obra als 50 anys

Àlex Pàmies, net de Teresa Pàmies, ens explica en aquest capítol del ‘Va passar aquí’ que la seva àvia va exiliar-se a França, la República Dominicana, Cuba i Mèxic, on va estudiar periodisme a la Universitat Femenina. Pàmies va tornar a Barcelona l’any 1971 per rebre el Premi Josep Pla per la seva obra ‘Testament a Praga’ i ja s’hi va quedar a viure.

teresa pamies
Teresa Pàmies durant un discurs a La Monumental l’any 1937 amb la presència de Lluís Companys

El primer llibre de Teresa Pàmies no es va publicar fins que va tenir 50 anys, però bona part de la seva obra ja s’havia incubat anys abans, a través d’escrits i reflexions que Teresa Pàmies feia com una mena de teràpia vital. Teresa Pàmies va morir el 13 de març del 2012 a Granada amb un llegat d’una cinquantena de llibres i el record del veïnat i comerciants del Mercat del Ninot, la seva segona casa.

Comparteix a: