Un bar a la plaça de sant Josep Oriol va ser l’escenari escollit per un grup de militants comunistes republicans per crear el PSUC . Pocs dies després de l’esclat de la Guerra Civil, el 23 de juliol de 1936, diferents formacions de l’àmbit comunista decideixen fundar un sol partit nacional i de classe. D’aquesta manera naixia, a l’interior del bar del Pi,  El Partit Socialista Unificat de Catalunya.

Un partit comunista propi de Catalunya

l’encarregat de batejar el nou partit va ser Rafael Vidiella. Segons l’historiador Andreu Mayayo la organització de La Internacional Socialista sempre havia aplicat el principi: d’un sol partit per cada estat. Es va fer una excepció amb Catalunya reconeixent un partit propi el PSUC , que hauria de conviure durant anys federat amb el Partit Comunista d’Espanya.

És el document internacional més important que reconeix la personalitat nacional de Catalunya”
Andreu Mayayo, catedràtic d’Història Contemporània de la UB.

El PSUC esdevindrà un dels partits claus de de la la lluita anti franquista i  la transició espanyola. L’escriptora Teresa Pàmies va ser una de les destacades militants juvenils del PSUC. Ens ho explicava al 2017 el catedràtic d’Historia Contemporània de la UB, andreu Mayayo, en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.