Surt a la llum un àlbum fotogràfic sobre la vida quotidiana de l’Escola Ignasi Iglésias, a Sant Andreu, durant els anys republicans. Les instantànies retraten la vida diària dels alumnes d’aquest centre mixt entre els anys 1934 i 1935. La troballa l’han feta un historiador, en Manel Martín, i un fotògraf de Sant Andreu, en Xavier de la Cruz, quan feien recerca documental al Fons Ignasi Iglésias de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Les imatges descriuen les rutines que feien els infants, com ara gimnàstica, classes a l’aire lliure, la cura i manteniment de l’hort o jugar a bàsquet. Unes activitats innovadores per a l’època que van convertir el centre educatiu en un clar exemple dels valors pedagògics republicans.

La fotògrafa Margaret Michaelis podria ser-ne l’autora

L’àlbum fotogràfic va ser un obsequi que la Montserrat Roca, aleshores directora de l’Escola Ignasi Iglésias, va fer a la vídua del poeta i dramaturg per Reis l’any 1935. La carpeta inclou instantànies del centre educatiu i de la masia que l’acull. Les fotografies més interessants, segons el fotògraf Xavier de la Cruz, son les darreres perquè estan fetes per algun fotògraf professional.

No està comprovat, però podrien ser de la fotògrafa austríaca Margaret Michaelis, que l’any 1934 va fer un reportatge de la Casa Bloc en construcció, un edifici situat davant de l’escola. “Hi ha una mà molt sensible, que fa com si passegés entre els nens, amb un format 13×18 que la Michelis feia servir molt i ens encaixen moltes coses”, justifica en Xavier de la Cruz.

La història de l’Escola del Mar

Un document històric que va estar amagat

Les fotografies també tenen un valor històric, perquè van acompanyades d’una descripció de l’activitat, el lloc i el mes en què s’han pres. A més, en algunes hi apareix el nom del professor que imparteix la sessió. Quan la vídua d’Ignasi Iglésias es va morir a la posguerra es va donar tot l’àlbum a l’arxiu.

Xavier de la Cruz, fotògraf i membre del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, creu que aquest fons ha estat amagat: “Ens pensem que aquest document va quedar fora de consulta o algú molt proper ideològicament al que representava tot això el va amagar perquè no pogués ser utilitzat com a prova inculpatòria”.

Les fotografies vestiran les parets de l’escola

Les instantànies es poden veure exposades a l’Escola Ignasi Iglésias. Es quedaran permanentment per guarnir les parets de la sala on es troben. A més, també s’ha fet una rèplica de l’àlbum original perquè pugui ser consultat i treballat com a material didàctic per la comunitat educativa del centre educatiu.