Dones Història Barcelona Caterina Albert Paradís

Caterina Albert i Paradís, també coneguda com a Víctor Català (l’Escala, 1869-1966). Escriptora teatral, poeta i novel·lista, va tenir una sensibilitat especial a l’hora d’explicar la situació de marginació en què vivia la dona. Va ser distingida als Jocs Florals d’Olot del 1898, però l’escàndol ocasionat pel fet de ser una dona la guanyadora del premi la va portar a signar les seves obres amb el pseudònim masculí de Víctor Català. La seva novel·la ‘Solitud’ està considerada una de les obres més importants de la literatura catalana.

Els inicis

Caterina Albert va néixer a l’Escala, però va passar moltes temporades a Barcelona. Hi va viure i va escriure en un pis que la família tenia al carrer de València, 150. L’escriptora era la filla gran d’un propietari rural, que era republicà i progressista. Margarida Casacuberta, escriptora i autora de ‘Víctor Català, l’escriptora emmascarada’, explica que Caterina Albert no va rebre una educació reglada, però que a casa seva “li van permetre llegir i consultar tot allò que a ella l’interessava”. A més, afegeix Casacuberta, en aquell moment ja era una noia molt intel·ligent i desperta i que “estava absolutament al dia de tot allò que es feia”.

De Caterina Albert a Víctor Català

L’any 1898, Caterina Albert va enviar un parell de textos als Jocs Florals d’Olot. Els dos escrits van guanyar. Un era ‘La infanticida’, una obra que va tenir molta repercussió però que va ser un escàndol. I tot perquè l’havia escrita una dona. Per això, diu Margarida Casacuberta, l’escriptora decideix no tornar a presentar-se a cap concurs amb el seu nom i s’inventa el pseudònim masculí de Víctor Català.

A partir d’aquí, quan ja va començar a publicar de manera regular, va continuar fent servir el pseudònim. Per Casacuberta, no tant “perquè no se sabés qui hi havia al darrere d’aquest nom, sinó perquè d’una manera molt intel·ligent i molt moderna és construís un personatge amb més llibertat per escriure“. Perquè “és la cara fosca de l’existència el que vol explicar Víctor Català”.

La seva obra

Margarida Casacuberta destaca de Víctor Català la redació de la novel·la ‘Solitud‘, una de les obres “més importants de la literatura catalana contemporània“. Per Casacuberta, “hi ha una escletxa de llum en el món d’ombres que Víctor Català ofereix”. I aquesta llum, afegeix, “és la capacitat de superació d’una persona, un tema molt propi de la literatura modernista”.