Dones Història Barcelona Felicidad Duce

Felicidad Duce va aprendre l’ofici de modista dels millors professionals de l’època. Als anys 1920 va fundar a Gràcia la seva innovadora escola taller de moda. Amb una gran visió empresarial, va crear un mètode propi de patronatge. Va ser pionera dels cursos a distància i va tenir un programa de ràdio en què parlava de costura. Avui, el disseny de moda és un grau universitari que s’estudia a l’escola que ella va fundar.

Duce i el seu mètode de patronatge

Als anys 20 en un taller del barri de Gràcia una adolescent amant de la cultura va posar fil a l’agulla per crear una escola de disseny de moda que anys més tard es va convertir en universitat. Al carrer de Balmes trobem l’escola de disseny i arts visuals LCI Barcelona, que va fundar Felicitat Duce Ripollés el 1928.

Ester Vilaseca, directora de l’àrea de Moda de l’LCI Barcelona, explica la història de superació de Feli, nom amb què la coneixia tothom. Duce va néixer al barri de Gràcia en una família humil. Als 12 anys va aconseguir una beca per estudiar costura i, als 16 anys, va muntar la seva escola taller amb un mètode propi de patronatge.

Felicidad duce
Primera promoció de l’Escola Felicidad Duce

Als anys 20 va començar la febre dels grans magatzems de roba per a classes populars, mentre les classes benestants tenien el seu propi sastre. Duce va treballar de dependenta i allà va veure clar que calia un altre mètode de patronatge per prendre mides i produir en massa. També va ser capaç d’entendre la importància de la promoció i la publicitat empresarial.

felicidad duce

De Gràcia al món

Prova d’això va ser la col·laboració amb una productora de cinema per fer el vestuari de les pel·lícules, en el qual participaven l’alumnat del seu centre. Quan la Feli va morir, la seva filla va heretar l’escola i actualment el que era un negoci local ja es troba a 23 països dels cinc continents.