Pepita Teixidor va viure entre el 1865 i el 1914 i va ser la primera dona a qui es va dedicar un monument a Barcelona, l’any 1917. Tot i haver estat una aquarel·lista de referència a Espanya, haver exposat i haver rebut premis tant d’aquí com internacionals, Teixidor va caure en l’oblit.

La historiadora Maria Isabel Gascón vol recuperar-ne la figura i reivindicar-la: “Va exposar a París, a l’Exposició Universal del 1900, juntament amb Ramon Casas i Santiago Rusiñol. Tothom sap qui són aquests personatges, però ningú no sap qui és Pepita Teixidor”.

Per això, Gascón s’ha posat en contacte amb la Biblioteca Collserola – Josep Miracle, situada a Vallvidrera, on se sap que ella tenia un taller, perquè faci de nexe amb els veïns: “Que contactin amb nosaltres si tenen algun record o algun testimoni o potser alguna obra, per petita que sigui”, explica Patricia Muñiz, directora de la biblioteca.

Tot i ser una pintora prolífica, les seves obres no estan exposades: gairebé totes pertanyen a col·leccions particulars, que va pintar en el seu moment per a la burgesia catalana, i les tres que té el MNAC estan al dipòsit.