En plena Guerra Civil, diverses personalitats van visitar Barcelona per donar suport a la República. La plaça de Sant Jaume, el centre del poder a Catalunya, va ser el lloc de trobada d’aquestes personalitats i les autoritats catalanes.
Nehru i Gabdhi a Barcelona
El juny del 1938, van arribar a Barcelona Nehru, futur president de l’Índia, i la seva filla, Indira Gandhi, a la qual la gent van confondre, al principi, amb la seva secretària personal. La visita es va emmarcar dins una gira que feien per Europa, on també van visitar París i Londres. A Barcelona van ser reconeguts com a ciutadans d’honor de la ciutat i, alhora, com a hostes d’honor de la República espanyola, perquè en aquella època Barcelona n’era la capital.
En la seva estada a Barcelona, Nehru i Gandhi van visitar, en primer lloc, l’Ajuntament, on els va rebre l’alcalde republicà Hilari Salvador.
Després van creuar la plaça de Sant Jaume i van ser rebuts a la Generalitat pel president Lluís Companys. Més tard, van visitar el front de l’Ebre i la Costa Brava.
També van aprofitar per entrevistar-se amb personalitats polítiques com la Passionària, màxima dirigent del Partit Comunista d’Espanya, i amb diferents ministres del govern de la República.
Kennedy a Barcelona?
En una de les fotografies de l’estada de Nehru i Gandhi a Barcelona hi apareix una persona que alguns identifiquen amb el futur president dels EUA, John F. Kennedy. No seria inversemblant si és té en compte que el pare de Kennedy era ambaixador a Londres. Però la Fundació Kennedy no té constància de la seva presència a Barcelona en aquelles dates. Malgrat tot, hi ha un historiador, Ricardo de la Cierva, que sosté la seva visita.
Suport a la República
El 1938, en uns moments tan delicats, amb l’aviació feixista italiana bombardejant constantment la ciutat i a poc temps de lliurar-se la batalla de l’Ebre, la visita d’aquestes personalitats d’ordre mundial era un suport moral molt important per la causa republicana. Des de la distància, també hi van donar suport polítics laboristes britànics, cineastes, els quàquers i molts d’altres.
Ho va explicar Pau Vinyes, historiador, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.