La guerra a Ucraïna va fer que la jove coreògrafa Alona Stoliarova hagués de quedar-se a viure a Barcelona el febrer passat, i l’atzar ha fet que el grup de dansa que ha creat estigui format només per alumnes ucraïneses i russes. Un fet insòlit enmig d’aquest conflicte bèl·lic, ja que la convivència en aquest grup ha estat exemplar.

L’Alona Stoliarova va venir de vacances i no va poder tornar a casa. Amb una motxilla amb quatre peces de roba i la família a Ucraïna, va sentir que el món que coneixia desapareixia. “Ho he perdut tot. Treballava en una producció coreogràfica coneguda a Ucraïna, tenia els meus estudis, feia dansa contemporània al teatre. Tot ha tancat, he perdut la meva feina, el meu pis, totes les meves coses s’han quedat a Ucraïna i ho he donat a l’Ajuda Comunitària” explica Stoliarova.

La coreògrafa Alona Stoliarova en una classe de high heels dance a l’escola Yisbell de Sarrià

Davant d’aquesta situació va haver de buscar-se la vida i va començar a contactar amb escoles de dansa per seguir amb la seva professió. No parlar la llengua era un obstacle però l’escola Yisbell li va obrir les portes de les seves sales de ball. Gràcies a això, va crear un grup de dansa de high heels obert a totes les nacionalitats, però l’atzar ha fet que hi coincideixin només alumnes dels dos països en guerra, Ucraïna i Rússia.

El conflicte no és a l’aula de dansa

Des de l’escola expliquen que l’atmosfera que s’ha creat al grup és molt agradable i la guerra ha quedat fora de l’aula. “Des que són aquí jo les veig sempre arribar amb un somriure i marxar amb un somriure. Jo crec que estan per sobre de la guerra, no hi ha un conflicte entre elles, perquè el conflicte és en una altra banda” explica Yisbell Pituelli, de l’escola de dansa. “Per mi no importa de quin país siguem cadascuna” afegeix Sofia Andriushchenko, alumna russoucraïnesa de la classe. “El que passa entre països és un tema de governs i no un tema nostre, de les persones”.

Viktoriya Babayeva, alumna ucraïnesa del grup de dansa afegeix un matís: “Jo crec que hi ha una diferència entre la gent que viu a Rússia i hi vol viure, i la gent que n’ha marxat, perquè aquests últims tenen una mentalitat més oberta i flexible i entenen que el que està passant a Ucraïna és una guerra i donen suport a Ucraïna. Per això ens portem bé amb les noies de la classe”.

De moment es queda aquí

De moment, l’Alona vol seguir la seva vida aquí, està estudiant castellà i es planteja crear un nou grup de dansa: en aquest cas de frame up strip, un estil molt popular a Ucraïna i Rússia però bastant desconegut aquí, en què ballen amb talons encara més alts. El que té més clar de tot, però, és que ha d’intentar mantenir-se tranquil·la i forta per poder ajudar la seva família, que s’ha quedat a Ucraïna.