En temps de dictadura hi havia una llibreria al carrer del Consell de Cent, 281 on es respirava cultura i consciència antifranquista. Estava regentada per Joan Ballester Canals, una peça clau del moviment independentista que lluitava cultural contra el règim de Franco .
Qui era Joan Ballester Canals?
L’historiador i escriptor Agustí Alcoberro explica que Joan Ballester Canals havia format part del moviment juvenil català Palestra, també d’Estat Català i durant la Guerra Civil espanyola, el març del 1937, va ser enviat al front d’Aragó; el 1938 va ser ferit a la batalla de l’Ebre.
Des del 1947, però, es va dedicar a l’activisme cultural a favor de la llengua catalana, i el 1950 va ser delegat a Barcelona del Diccionari Català-Valencià-Balear i va promoure campanyes de propaganda de la llengua catalana per tot el Principat. Ballester és l’autor del lema “Entre tots ho farem tot”.
Igual que passa amb Òmnium, la paraula “públia” és d’origen llatí, ja que durant el franquisme no es permetia retolar en català.
Públia i els Països Catalans
La Públia era el gran espai de trobada catalanista, només es venien llibres en català i s’organitzaven cursos per aprendre la llengua, per això era controlada per la policia. En un context de renaixement del catalanisme amb el sentiment de països catalans de Joan Fuster i la idea dels altres catalans de Francesc Candel, Nova Cançó, Òmnium o la renovació pedagògica de l’associació Rosa Sensat.
A la llibreria Públia va néixer al 1962 el mapa comarcal dels Països Catalans, fins que al 1970 va haver-hi una denúncia per aquesta publicació que va portar Joan Ballester Canals a la presó Model per haver-lo editat. Un mapa que s’acompanyava de la frase “De Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó”.
Alcoberro recorda com els escamots d’extrema dreta van actuar als anys 70 amb total impunitat contra les llibreries i els referents culturals.