La passió per l’art i la cultura de Jordi Clos, president del grup Derby Hotels Collection, no és cap secret. Cal recordar que el també president de Turisme de Barcelona i del Gremi d’Hotels va ser l’impulsor de la Fundació Arqueològica Clos i del Museu Egipci. I on també es percep aquesta afició és a l’interior dels hotels del grup, convertits en petits museus també per l’edifici que ocupen.

Un hotel a l’antic Taller Masriera

És el cas de l’Hotel Bagués, al número 105 de la Rambla. Antiga seu de la joieria taller Masriera, ara és un hotel boutique de 31 habitacions replet de detalls que narren la història modernista de la ciutat de Barcelona. Construït el 1850 per l’arquitecte Josep Fontseré i Domènech, també va acollir una de les botigues emblemàtiques de Bagués-Masriera Joiers.

Catalogat com a monument històric de la ciutat, acaba d’estrenar una exposició de joies de vidre amb 27 gerros d’Art Nouveau. La meitat són d’Émile Gallé, considerat un dels mestres d’aquest corrent artístic, que fusionava capes de vidre de diferents colors i les fonia entre si per crear efectes visuals únics.

En el cas concret de les peces de Gallé, Clos ha explicat que les va adquirir com un lot complet en una subhasta i que fins aleshores pertanyien a una família noble madrilenya. La resta de peces són d’altres artistes contemporanis com Paul Nicolas d’Argental i Charles Schneider. Les obres es poden visitar trucant prèviament a l’hotel per concertar la visita. La col·lecció substitueix la que hi havia fins ara de joies de Bagués-Masriera, cedides pels propietaris, que ara les recuperen a la botiga del passeig de Gràcia.

5.400 peces d’art repartides pels hotels del grup

No són les úniques peces que atresoren els hotels que dirigeix Jordi Clos. L’empresari ha explicat que tenen 5.400 peces, “des de Picasso, Miró i Dalí fins a peces de l’antic Egipte”. Són obres d’art que, segons Clos, doten els hotels del grup “d’un prestigi internacional que altres establiments no tenen”. A banda de les col·leccions que exposen els hotels, també són singulars perquè s’ubiquen en edificis amb història. Un exemple el tenim a l’Hotel Arai, situat a l’antic Palau dels Quatre Rius, al carrer d’Avinyó, i a l’Hotel Claris, construït a l’antic Palau Vedruna, edifici del 1883.

Amb la intenció també d’apropar els hotels a la ciutadania, el Bagués disposa d’una terrassa amb vistes panoràmiques de 360 graus sobre el barri Gòtic i la icònica església de Betlem. L’espai obrirà al públic el proper mes de maig i s’hi podrà accedir a partir de les sis de la tarda i fins a la mitjanit.