L’Associació Cetàcea ha pogut observar fins a 13 rorquals en només dos dies a la costa del Garraf i el sud del Baix Llobregat.

Concretament, tal com ens informa la mateixa Associació Cetàcea, es van veure sis exemplars de rorqual davant la costa del Garraf (Sitges) el dia 23 d’abril i set exemplars més l’endemà davant la costa de Castelldefels.

En les sortides s’han pogut veure també nombrosos grups de dofins.

Imatge dels dofins albirats aquests dies. Foto: Ricard Marcos /Associació Cetàcea

No és el primer albirament que fa l’Associació Cetàcea enguany. Ja fa un parell de mesos, l’Associació Cetàcea en va albirar un a la costa del Garraf, just davant de Sitges.

Els rorquals, força comuns a la primavera

Es tracta del segon animal més gros del planeta, només superat per la balena blava, i pot arribar a superar els 20 m de longitud.

Aquest tipus d’animals és habitual veure’ls a casa nostra durant els mesos de primavera, quan es desplacen cap al mar de Ligúria migrant cap al nord i, de nou, a la tardor, quan fan el trànsit invers cap al sud.

Què hem de fer si veiem dofins o altres cetacis a mar obert o a prop del litoral?

Els experts insisteixen en els fet que si trobem grups de cetacis, mai no podem creuar-nos en la seva trajectòria i, en cas que estiguem navegant, ens hem de mantenir almenys a 60 metres, tal com estableix la llei. Remarquen també el fet que està totalment prohibit banyar-se amb els dofins o rorquals, tot i la temptació que podria suposar.

A banda, per l’interès científic, convé notificar-ho a la xarxa d’observacions de la fauna marina de la Generalitat de Catalunya a través del correu electrònic que es facilita. També és necessari fer-ho mitjançant la plataforma de ciència ciutadana ornitho.cat.