El planeta vermell no ocupa només un espai físic dins del sistema solar. També ho fa dins l’imaginari col·lectiu a través dels relats a cavall entre la ciència i la ficció que han anat alimentant la idea d’una possible vida a Mart. D’un possible demà. Amb aquestes coordenades en ment, una vintena de tripulants es van embarcar fa mesos dins del projecte ‘Viatge a Mart’, una proposta de la productora La Sullivan que s’emmarca dins de la programació educativa de l’exposició “Mart. El mirall vermell”, del CCCB. En l’aventura hi han participat 10 creadors i activistes i 10 joves migrants de Barcelona acompanyats per l’associació Punt de Referència, que s’ocupa de l’acompanyament a l’emancipació de joves extutelats en el trànsit a la vida adulta.

Cinc paraules per al futur

L’experiència ha consistit en una sèrie de trobades en què cadascun dels cinc equips de viatge han pensat un mot per contribuir amb el projecte de creació audiovisual ‘Un vocabulari per al futur’, sota la direcció artística de la fotògrafa i artista Tanit Plana, que es presenta aquest dissabte dins del festival Kosmopolis al CCCB. El projecte també tindrà continuïtat en un llibre que Edicions Poncianes publicarà a la tardor a mode de quadern de bitàcola en què es recolliran textos, poemes, i·lustracions i fotografies d’aquest trajecte col·lectiu en què s’han contribuït al diccionari del futur les paraules “mudança”, “ara”, “casa”, “recepta” i “linver” (aquesta última, inventada per definir una sensació d’alegria contagiosa que es comparteix).

Una recepta col·lectiva

La gastronomia sempre és una part important de qualsevol viatge i és un espai de reflexió i de creació per a autors com Martí Sales (‘Aliment’, Club Editors, 2021) que en el seu grup ha compartit afició pels fogons amb l’artista Blanca Haddad, Mamadou Tafsir Diallo i Omar Oudaay (aquest últim, xef en un restaurant de la ciutat). Tots quatre s’han posat d’acord per cuinar una “recepta” per al vocabulari del futur i han trobat a taula un espai per establir vincles i compartir experiències sobre el concepte de viatge i la utopia d’una possible vida a Mart.

Viure el present

L’aprenentatge compartit per la dramaturga Denise Duncan, el cantant i músic Adriano Galante i els joves Mohamed El-Qadiry i Alpha Omar s’ha centrat a viure el moment present i fugir dels futuribles. De fet, la paraula que han escollit aportar és “ara” i, això, ha portat el grup en un viatge des del Raval fins al Tibidabo en què el ball, la música i l’expressió corporal han tingut un paper molt important i en què han sorgit llenguatge artístics com el rap i, fins i tot, han creat un tràiler cinematogràfic sobre la pel·lícula que han viscut junts.

La propera parada de ‘Viatge a Mart’ serà la Sala Teatre del CCCB dissabte 19 de juny a les 11.30 h dins del festival Kosmopolis. En el projecte han participat Youssef Aboud, Youssef Amelal, Youssel Ben Iazza, Mohamad Bitari, Alpha Omar Diallo, Mamadou Tafsir Diallo, Denise Duncan, Ismail El Hachlaf, Mohamed El-Qadiry, David Fernàndez, Adriano Galante, Blanca Haddad, Míriam Hatibi, Miquel Missé, Omar Oudaay, Martí Sales, Lucía Serra, Blanca Llum Vidal, Manal Zardouk i Aya Zuidi.